BUX

Újra választhatnak nyugdíjpénztárat - Szlovákiában

Ismét választhatnak a szlovákiaiak, hogy maradnak a magánnyugdíjpénztárukban vagy átlépnek az állami rendszerbe.

Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 12:25

Immár negyedszer választhatnak 2005 óta Szlovákiában a polgárok, hogy maradnak-e magánnyugdíjpénztárukban vagy előnyben részesítik az állami biztosítási rendszert.

Ezt a lehetőséget egymás követő kormányok abban a reményben adták meg, hogy az emberek - és pénzük - a társadalombiztosítást fogja erősíteni. A pozsonyi Új Szó szerint azonban várhatóan idén se jön be ez a számítás, a legújabb felmérés szerint a magánnyugdíj-pénztári tagok 79 százaléka nem akar átlépni. Mintegy 1,5 millió emberről és 6,6 milliárd eurós összvagyonról van szó, vagyis a tét óriási.

Robert Fico kormányfő szerint egymillió embernek - vagyis a pénztártagok kétharmadának - semmi keresnivalója a rendszerben, mivel csak ráfizetnek. Az ellenzék szerint azok száma, akiknek valóban megérheti a kilépés, ennél sokkal alacsonyabb. A pénzügyminisztérium mellett működő Pénzpolitikai Intézet (IFP) számításai alapján csak mintegy 85 ezren hagyják ott a második pillért.

A Focus friss közvélemény-kutatása alapján a pénztártagok túlnyomó többsége nem akar kilépni. A megkérdezettek 79 százaléka azt vallja, hogy a rendszer előnyös, előnytelennek csak az emberek 17 százaléka véli. Sőt, a megkérdezettek többsége (57 százalék) még növelné is a második pillérbe történő járulékbefizetés nagyságát (jelenleg az alkalmazottak bérének 14 százalékát a Szociális Biztosító, 4 százalékát a magánnyugdíjpénztár kapja) - írta az Új Szó.