Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán Naftogaz felhasználta a Gazpromnak előre kifizetett gáz mennyiségét, új befizetést nem eszközölt, és nem jelezte igényét újabb szállításokra. Emiatt az orosz vállalat ma délelőtt megszüntette Ukrajnába irányuló szállításait, amely megkezdte az amúgy sem elegendően feltöltött tározóiban levő gáz felhasználását.

Az orosz gáz vásárlásának elutasítása a tél közeledtével kockázatot jelent az Európába irányuló szállításokra és az ukrán fogyasztók ellátására egyaránt - nyilatkozta Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

Mint a TASZSZ korábban jelentette, október végén a felek megállapodtak abban, hogy a Gazprom 2 milliárd köbméter gázt szállít Kijevnek, közel 500 millió dollárért, amit az részletekben fizetett ki. Az idei utolsó negyedévre 1000 köbméterenként átlag 230 dolláros árban állapodtak meg. A hét elején azonban Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter bejelentette: jelenleg olyan alacsony az ország gázfogyasztása, hogy a vásárlás helyett a meglevő készlet felhasználása mellett döntöttek.

Ezen érvek mellett nyilván legalább ekkora súllyal esett latba a döntés mellett, hogy a téli szezonra szükséges 19 milliárd köbméter gáz felhalmozásához az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) támogatásával együtt sem rendelkeznek elegendő pénzzel - ismerte be a miniszter. A földalatti tározókban levő 17 milliárd köbméter azt jelenti, hogy nemcsak ez év, de a tél vége előtt is az Európai Uniótól lesznek kénytelenek biztosítani az ország szükségleteit - mondta el Andrej Koboljev, a Naftogaz vezérigazgatója az UNIAN hírügynökségnek.