Újraindul a hazárdjáték - már hétfőn kezdődik a forró ősz

Nem nyugszik bele a rendkívüli választásba a legnagyobb görög ellenzéki párt, amely úgy látja, hogy Alekszisz Ciprasz miniszterelnök a felelősség elől próbál menekülni a voksolás kikényszerítésével. Van mód arra, hogy húzzák az időt, miközben a kormánynak meg kell hoznia a népszerűtlen intézkedéseket. Eközben szakad a kormánypárt.
Napi.hu, 2015. augusztus 21. péntek, 10:18
Fotó: Reuters

Megérkezett a válasz Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tegnapi lemondására, amellyel ki akarja kényszeríteni, hogy már egy hónap múlva rendkívüli választások legyenek Görögországban. Az ellenzék legnagyobb pártja, a konzervatív Új Demokrácia élni kíván alkotmányos jogával, hogy megkísérelje a kormányalakítás, akár egy kisebbségi kabinet felállításával - idézte Evangelosz Meimarakisz pártelnököt az athéni ekathimerini.com hírportál.

Az alaptörvény értelmében, ha a kormány egy éven belül lemond - márpedig most ez történik, miután a Sziriza-Független Görögök radikális bal-jobb koalíció januárban került hatalomra -, akkor az államfőnek kötelessége felajánlani a kormányalakítás lehetőségét az ellenzéknek. Szépen sorban a legnagyobbtól a kisebbek felé haladva, jelen esetben először az Új Demokráciának, majd a szélsőséges jobboldali Arany Hajnalnak adva meg a lehetőséget stb.

A pártoknak három napjuk van a kormányalakítására - ezt az időt akarják kihasználni a konzervatívok, akik 2012 júniusa és 2015 januárja között a baloldali mérsékelt Paszokkal együtt kormányozták Görögországot. Meimarakisz úgy fogalmaz, hogy a választást nem az első, hanem az utolsó lehetőségnek tekintik.

Bárkivel szóba állnak

A pártelnök azt is kijelentette, hogy minden ellenzéki párttal, még az Arany Hajnallal is tárgyalni fognak, pedig annak egyes vezetőit a kormányzásuk alatt különböző vádakkal letartóztatta a rendőrség. Az Új Demokrácia ezenfelül a felbomlott koalíció kisebbik pártját is megkeresi - régi ismerősök, ugyanis a Független Görögök korábban ebből a pártból váltak ki.

Szakértők szerint, ha az összes reálisan szóba kerülő ellenzéki pártot összegereblyéznék - és ebbe nem értendő bele az Arany Hajnal vagy a Görög Kommunista Párt -, akkor sem lennének még a közelében sem a parlamenti többségnek. A kisebbségi kormány üzemeltetéséhez sem tudnák megszerezni a külső támogatást.

Játék az idővel

Az időt viszont tudják húzni. Ciprasz nyilván azt akarta elérni csütörtöki lemondásával - amit azzal indokolt, hogy a segélycsomag elfogadásával megteremtett gazdasági stabilitás után a politikai stabilitást is ki kell alakítani -, hogy minél előbb az urnához járuljanak a görögök. Még azelőtt, hogy a bőrükön éreznék az újabb megszorítások terheit.

A görög gyógyszerészek szövetsége például máris bejelentette, hogy az Európai Bíróságig is elmegy az ágazat liberalizációja elleni harcban. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a megfelelő képzettség nélküli vállalkozókat vagy a nagy áruházláncokat abban, hogy gyógyszertárat nyissanak.

Az Új Demokrácia fellépésével máris csúszni látszik a szeptember 20-ai szavazás lehetősége, és ha a többi párt is él a háromnapos kísérletezés lehetőségével, akkor még több időt nyerhatnek. Meimarakisz szerint Ciprasz el akar menekülni a problémák megoldása, illetve a saját pártján belüli baloldali ellenzék elől.

Az utóbbiak körül 25-en új pártot alapítottak - jelentette a Reuters. A magyar füleknek sajátosan csengő nevük: Népi Egység. Ezzel a létszámmal a görög parlament harmadik legnagyobb politikai ereje lesznek a Sziriza és az Új Demokrácia mögött.

Mit akar ezzel?

Az ellenzéki Kathimerini szerkesztői Ciprasz eddig húzásai alapján kételkednek abban, hogy a kormányfő az új választásokkal valóban tiszta mandátumot akar ahhoz, hogy az eurózónán belül kormányozza Görögországot. Eddig csak taktikai lépésekre futotta az erejéből, amelyeknek mindig politikai holtpont lett a vége.

Az első nagy dobás a januári parlamenti választások kikényszerítése volt. Ehhez nem kellett mást tennie, mint hogy nem fogadta el a korábbi kormány egyetlen államfőjelöltjét sem. Az alkotmány szerint az elnököt a parlament kétharmadának támogatásával kell megválasztani, ha ez nem sikerül, választást kell kiírni. Így szükség lett volna az akkori ellenzéki Sziriza hozzájárulására is, amit nem kapott a kormány.

Ezt követően azonban az új Sziriza-vezetés öt hónapon át meddő tárgyalásokat folytatott a hitelezőkkel az ország finanszírozásáról, ami a bankok bezárásával, a tőkekorlátozások bevezetésével és a görög gazdaság megroggyanásával végződött.

Fura népszavazás

Erre kiíratták a népszavazást a donorok egyik megszorító csomagjáról, azaz fél éven belül újra az urnákhoz szólították az embereket. Az elutasító eredmény borítékolható volt, ám az már kevésbé, hogy ezt követően a kormány 180 fokos fordulatot vesz, belemegy egy még a referendumon elvetettnél is szigorúbb megszorításokat tartalmazó segélyprogram indításába.

Ciprasz ezzel elérkezett kormányzása második holtpontjához, ugyanis pártja kettészakadt. A Sziriza parlamenti képviselőinek negyede továbbra is elutasítja a régi válságkezelés folytatását, a keményvonalasok egy része nyíltan felvállalná a drachma visszahozatalát. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lemondás volt az egyetlen lehetősége.

Ne szórakozzon már!

Megpróbálhatott volna egy széles Európa-párti kormánytöbbséget kovácsolni saját pártja maradékából és az euróhoz ragaszkodó politikai erőkből. Vagy kezdeményezhette volna egy szakértői kormány felállítását ugyanilyen alapon, azzal a feladattal, hogy végrehajtsa az új segélyprogram népszerűtlen intézkedéseit.

Ehelyett újra, harmadszor is megrázta a kockákat a dobozban, hogy újabbat dobjon, hátha most kedvezőbb számok jönnek ki - értelmezi Ciprasz lépését az ellenzéki lap szerkesztőségi cikke. Aki azonban úgy gondolja, hogy újabb és újabb kockavetéssel meg lehet teremteni a politikai stabilitást egy országban, az semmit sem tanult abból a gazdasági felfordulásból, amelyhez az elmúlt nyolc hónap kísérletezései vezettek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2015.08.22 15:26

@hunorti:
hát nem azért, de ezek a szakmákkal éhenhalni lehet. a cnc még csakcsak, de szerintem nem lövöm fölé ha azt mondom, hogy 10 év múlva az is egy lesz a kihalt szakmák között. de egy kőműves hogy élne már meg? inkább magam raktam le a padlólapot és festettem ki, mintsem "szakembert" fogadjak. ha pedig nem megy a magán akció és cégnél dolgoznak, akkor nem lesznek agyonfizetve az tuti. cserében vihetik minimálbéren a 5.-re a cementes zsákot kézzel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.22 14:14

@atombandi: kőműves ,ács ,asztalos ,festő-mázoló,burkoló .....cnc marós -esztergályos ....ha nem isszák el ,jól élnek ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.08.22 14:04

@hunorti:
sorolj már fel pár ilyen hiányszakmát, mert ilyenekből tömegek megélni nem tudnak az biztos...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hunorti, 2015.08.22 13:38

@atombandi: csak kinyílik a 300.000 forint feletti bruttó lehetősége, ha piacképes szakon végeztél....így igaz ...,vagy jó szakmunkás lesz ,hiányszakmákban !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.08.22 13:32

@hunorti:
nem kifogás. nem attól lesz valaki értelmes ember, hogy ilyen vagy olyan rendszerbe született, hanem attól, hogy tanul és képzi magát. az nem libsi háttérhatalmi technika, hogy lediplomázol, nem lesz tőle semmi bajod, kell félni tőle, csak kinyílik a 300.000 forint feletti bruttó lehetősége, ha piacképes szakon végeztél...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html