Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfrissebb becslések szerint 50 halálos áldozatot követelt a Sandy hurrikán az Egyesült Államokban, ezen belül 18-an haltak meg New York Cityben. Így a karibi térségben meghaltakkal együtt 130 ember vesztette életét pusztító forgószél miatt - derül ki a BBC összefoglalójából. A poszttrópusi vihar kategóriájába visszacsúszott Sandy tegnap már Nyugat-Virginiában okozott hóviharokat és Kanada felé vette az irányt. Hiába mérséklődik a vihar ereje, továbbra is heves esőzéseket és áradásokat okozhat - állítják a meteorológusok. Számítások szerint a kezdetétől a végéig tízezer atombomba pusztító hatását fejti ki a hurrikán.

Az amerikai energiaügyi hivatal szerint nyolcmillió háztartás és vállalat maradt áram nélkül. Három nukleáris reaktort kellett leállítani, négy vészhelyzetbe került a környezetében emelkedő vízszint miatt. A légitársaságok több mint 18 ezer járatot töröltek, a John F Kennedy és a New Jersey-i Newark repülőtér magyar idő szerint délben kinyit, korlátozott szolgáltatásokkal, a New York-i LaGuardia egyelőre zárva marad. A tőzsde szintén újraindul - legutoljára 1988-ban volt példa arra, hogy egy rendkívüli helyzet miatt két napig nem lehetett kereskedni. Az állami hivatalok szintén munkába állnak, az iskolák azonban még ma is zárva maradnak.

Ingyen busz, tömegtaxi

A New York-i menetrend szerinti buszközlekedést szombatra akarják helyreállítani, a járatokat ingyen lehet majd igénybe venni. A taxik egynél több utast is felvehetnek, azaz ideiglenesen részeivé válnak a tömegközlekedésnek. A New Yorkot és New Jerseyt összekötő vasúti összeköttetést helyreállítása hét-tíz napot vesz igénybe.

Barack Obama elnök New Jersey államba látogatott, ahol Chris Christie kormányzóval felkeresnek olyan családokat is, akiknek súlyos károkat okozott a hurrikán. A találkozó annyiban érdekes, hogy a republikánus Christie az elnök egyik kő kemény bírálója, egyben ellenfele, Mitt Romney elkötelezett támogatója. Romney takarékon újraindította kampányát, adománygyűjtő gyűlést tartott Ohióban, az egyik ingadozó - hol az egyik, hogy a másik nagy pártot támogató - államban.

A károk költségére egyre nagyobb becslések jelennek meg. Az IHS Global Insight információszolgáltató szervezet csak a vagyonvesztés értékét 20 milliárd dollárra becsüli, amit kiegészíthet a vállalatok 30 milliárdos kára. A BBC helyszíni tudósítója, Mark Gregory 30-40 milliárdos teljes kárösszegről számolt be.