Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai állami hírügynökség arról számolt be, hogy a döntéshozók szerint a helyzet javulásának köszönhetően az országban a társadalmi és gazdasági élet fokozatosan visszatérhet a rendes kerékvágásba, és megvannak a parlamenti ülésszak megtartásának feltételei is.

Az Országos Népi Gyűlés a legfelsőbb törvényhozó hatalom Kínában, minden évben általában tíz napig ülésezik, és feladata egyebek mellett az adott évi gazdasági célszámok meghatározása, illetve a legfontosabb politikai irányelvek, törvények, az állami költségvetés megvitatása és elfogadása.

A határozatlan idejű elnapolásra a magas fertőzésveszély miatt volt szükség, ugyanis a Pekingben rendezett eseményen közel nyolcezer résztvevő gyűlne egybe a kínai országgyűlésnek helyet adó Nép Nagy Csarnokában.

Ezzel párhuzamosan, május 21-én megkezdődhet a legfőbb politikai tanácsadó szervnek számító, mintegy kétezer tagot számláló Kínai Népi Politikai Konzultációs Konferencia éves ülése is.

A Hszinhua jelentéséből az nem derült ki azonban, hogy az ülésszakra az eddigi évek gyakorlatának megfelelően az ország különböző részeiről Pekingbe utaztatják-e a kínai parlament mintegy háromezer képviselőjét, vagy esetleg alkalmaznak-e virtuális megoldásokat a gyűlés során.

Egyelőre még nem tudni, hogy milyen hosszúra tervezik az idén a két ülésszakot, a fővárosban ráadásul egyelőre szigorú intézkedésekkel igyekeznek megakadályozni a járvány újabb kialakulását - a Pekingbe érkezőknek beutazásukat követően kéthetes - külföldről érkezők esetében háromhetes - karanténba kell vonulniuk.

Kína szárazföldi részén az elmúlt hetekben az újabb fertőzöttek száma mérsékelt maradt. A jelenleg kezelés alatt álló koronavírus-betegek száma kedd éjfélig 647 volt, miközben ugyaneddig 993 tünetmentes vírushordozót tartottak orvosi megfigyelés alatt.

A hivatalos adatok szerint a szárazföldi Kínában összesen 82 858 Covid-19-ben szenvedő beteget regisztráltak, közülük 4633-an veszítették életüket.