Az eredeti tervekhez képest ez néhány napos csúszást jelent. Mistura a múlt héten még azt mondta, hogy március 10-én folytatódnak a közvetett egyeztetések a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim és a szíriai felkelők között.

Chahine hozzátette, hogy a tárgyalási forduló hivatalosan március kilencedikén kezdődik, de a küldöttek közül néhányan csupán március 12-én, 13-án és 14-én érkeznek Genfbe.

A szóvivő közölte, hogy az egyeztetésekre az előző forduló résztvevőit hívták meg, vagyis a damaszkuszi kormány képviselőit és a Tárgyalási Főbizottság (HNC) által képviselt ellenzéket, a szíriai kurdokkal ez alkalommal sem ülnek tárgyalóasztalhoz.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kedden - Angela Merkel német kancellárral Berlinben tartott sajtótájékoztatóján - arra buzdította a feleket, hogy tanúsítsanak "jóhiszeműséget" az egyeztetéseken.

A különmegbízott február harmadikán szünetet rendelt el a béketárgyalásokon, és később arra biztatta az Egyesült Államok és Oroszország vezette Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) országait, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az egyeztetések sikeréért.