Újraindulnak a tárgyalások Görögország és a trojka között

Technikai jelleggel újraindulnak a tárgyalások Görögország, valamint az Európai Uniót, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot tömörítő hitelezői trojka között. Ebben állapodott meg csütörtökön Brüsszelben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke, holland pénzügyminiszter.
MTI-Eco, 2015. február 12. csütörtök, 20:30
Fotó: Reuters

Simone Boitelle, az eurócsoport elnökének szóvivője közölte: a megállapodás értelmében felkérik a nemzetközi intézményeket, hogy tárgyaljanak a görög hatóságokkal, és kezdjék el a jelenleg futó nemzetközi hitelprogramban és a görög kormány terveiben is szereplő azonos pontok technikai elemzését. Az egyeztetések célja, hogy megkönnyítsék az euróövezeti pénzügyminiszterek vitáját a jövő héten hétfőn tartandó tanácskozáson, amelyen Görögország és euróövezeti társai, valamint a hitelezői trojka megpróbálnak megállapodásra jutni Görögország jövőbeni pénzügyi támogatásáról. Uniós források hangsúlyozták, hogy a technikai jellegű egyeztetések felvétele nem jelenti azt, hogy bármiféle politikai megállapodásra jutottak volna a majdani tárgyalások tartalmáról.

Eközben az Európai Központi Bank (ECB) úgy döntött, hogy újabb egy héttel meghosszabbítja a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybevételét a görög pénzintézeteknek. Az ECB egyúttal a múlt héten 60 milliárd euróban meghatározott összeget 5 milliárd euróval 65 milliárd euróra emelte - szivárgott az ECB-hez közelálló forrásból.

A likviditási problémákkal küzdő görög pénzintézeteknek számára a sürgősségi hitelnyújtás maradt az utolsó lehetőség a tőkebevonásra, miután az ECB február 11-i hatállyal kizárta rendes hitelezési tevékenységéből a görög bankokat.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa február 4-én döntött úgy, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az ECB hiteleihez a bóvli kategóriába sorolt, azaz magas kockázatú görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával. Ezt azzal indokolta, hogy bizonytalanná váltak a Görögország és hitelezői által kötendő következő megállapodás kilátásai.

Az ECB 0,05 százalékos kamattal kínál hitelt, míg a sürgősségi likviditási hitel kamata 1,55 százalék, és az ECB kormányzótanácsa kétharmados többséggel az ELA mechanizmusának alkalmazását fel is függesztheti.

A görög pénzintézetek az athéni kormány rövid futamidejű adósságpapírjainak elsődleges vásárlói. Ha nincs elég forrásuk, a görög állam nem lesz képes finanszírozni önmagát, mert a nemzetközi pénzpiacokon nem tud tőkéhez jutni.

A bizonytalan kilátások dacára az athéni tőzsde irányadó indexe, az ASE értéke 6,7 százalékkal emelkedett csütörtökön, a bankszektor több mint 14 százalékkal erősödött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.02.13 09:06

tudjak a gorogok, hogy valojaban ok diktalnak, az eu nem engedheti meg, hogy feladjak az eurot, mert ez katasztrofalisan alaasna a kozos penzbe vetett bizalmat es dominot indithatna el,ami az eurzona gyors felbomlasat, ez pedig totalis penzugyi katasztrofat eredmenyezne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jedddike, 2015.02.12 21:31

..tűlünk elveszik a 60 mrd ft banki adót jövőre ,ami 200 mill euró ...,de nekik meg adják az euró mrd-okat ...kettős -mérce ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.02.12 20:58

Félnek hogy a görög példa ragadós lesz.Ezért inkább tárgyalnak orrvérzésig.Így persze engedni is fognak,a színfalak mögött.Erre játszik rá a mostani görög vezetés.Talán ...talán nekünk is ez lett volna jó a 90-es évek legelején.Most már ez elment,ülünk továbbra is egy még nagyobb sz.rban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html