BUX
37689

Újraindulnak a tárgyalások Görögország és a trojka között

Technikai jelleggel újraindulnak a tárgyalások Görögország, valamint az Európai Uniót, az Európai Központi Bankot és a Nemzetközi Valutaalapot tömörítő hitelezői trojka között. Ebben állapodott meg csütörtökön Brüsszelben Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke, holland pénzügyminiszter.

MTI-Eco, 2015. február 12. csütörtök, 20:30

Simone Boitelle, az eurócsoport elnökének szóvivője közölte: a megállapodás értelmében felkérik a nemzetközi intézményeket, hogy tárgyaljanak a görög hatóságokkal, és kezdjék el a jelenleg futó nemzetközi hitelprogramban és a görög kormány terveiben is szereplő azonos pontok technikai elemzését. Az egyeztetések célja, hogy megkönnyítsék az euróövezeti pénzügyminiszterek vitáját a jövő héten hétfőn tartandó tanácskozáson, amelyen Görögország és euróövezeti társai, valamint a hitelezői trojka megpróbálnak megállapodásra jutni Görögország jövőbeni pénzügyi támogatásáról. Uniós források hangsúlyozták, hogy a technikai jellegű egyeztetések felvétele nem jelenti azt, hogy bármiféle politikai megállapodásra jutottak volna a majdani tárgyalások tartalmáról.

Eközben az Európai Központi Bank (ECB) úgy döntött, hogy újabb egy héttel meghosszabbítja a sürgősségi likviditási támogatás (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybevételét a görög pénzintézeteknek. Az ECB egyúttal a múlt héten 60 milliárd euróban meghatározott összeget 5 milliárd euróval 65 milliárd euróra emelte - szivárgott az ECB-hez közelálló forrásból.

A likviditási problémákkal küzdő görög pénzintézeteknek számára a sürgősségi hitelnyújtás maradt az utolsó lehetőség a tőkebevonásra, miután az ECB február 11-i hatállyal kizárta rendes hitelezési tevékenységéből a görög bankokat.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa február 4-én döntött úgy, hogy a görög bankok február 11-től nem férhetnek hozzá az ECB hiteleihez a bóvli kategóriába sorolt, azaz magas kockázatú görög államkötvények vagy a görög kormány által garantált kötvények felhasználásával. Ezt azzal indokolta, hogy bizonytalanná váltak a Görögország és hitelezői által kötendő következő megállapodás kilátásai.

Az ECB 0,05 százalékos kamattal kínál hitelt, míg a sürgősségi likviditási hitel kamata 1,55 százalék, és az ECB kormányzótanácsa kétharmados többséggel az ELA mechanizmusának alkalmazását fel is függesztheti.

A görög pénzintézetek az athéni kormány rövid futamidejű adósságpapírjainak elsődleges vásárlói. Ha nincs elég forrásuk, a görög állam nem lesz képes finanszírozni önmagát, mert a nemzetközi pénzpiacokon nem tud tőkéhez jutni.

A bizonytalan kilátások dacára az athéni tőzsde irányadó indexe, az ASE értéke 6,7 százalékkal emelkedett csütörtökön, a bankszektor több mint 14 százalékkal erősödött.