BUX
38643

Újrakezdődhet az orosz-ukrán gázvita?

Az Oroszországgal riválisainál jobb kapcsolatot fenntartó Viktor Janukovics nyerte az ukrajnai választásokat, a jelenleg regnáló Viktor Juscsenkót még korábbi szövetségese, Julia Tyimosenko is megelőzte - derül ki az exit-poll adatokból. Tyimosenko felmondaná az orosz-ukrán gázmegállapodást.

Kolozsi Pál, 2006. március 27. hétfő, 08:08

Végleges eredmény holnap várható. A felmérések szerint Janukovics 27,5-31 százalékot szerzett, Tyimosenko a szavazatok 23 százalékát gyűjtötte be, míg Juscsenko pedig 14-16 százalékot kapott. A Narancsos Forradalom néven ismertté vált rendszerváltást 2004 novemberében még Tyimosenko és Juscsenko koalícióban valósította meg, de tavaly szeptemberben az elnök leváltotta a jelentős vagyonnal rendelkező miniszterelnököt.

Janukovics kifejtette, hogy jó kapcsolatokat kíván az Európai Unióval fenntartani, de rendezné országa viszonyát Moszkvával is. Amennyiben azonban a korábbi rendszerváltók összefognak, úgy nem kizárt, hogy a nyugat-barát tábor továbbra is hatalmon maradhat - vélik a BBC szakértői. Tyimosenko mindeközben úgy fogalmazott, hogy kizárólag akkor hajlandó bármilyen koalícióra, ha ő lehet ismét a miniszterelnök, és ebbéli minőségében rögtön fel is mondaná az Oroszországgal januárban aláírt gázszállítási megállapodást.