Domenico Arcuri járványbiztos szombaton kijelentette: "az egészség megfizethetetlen, úgy kell újraindítani az olasz gazdaságot, hogy működését fenn is lehessen tartani újabb vészhelyzet kialakulása nélkül".

Arcuri elsősorban a járvány gócpontjaként ismert, északi Lombardia és Veneto tartománynak üzent, amelyek kormányzói május 4-ét tűzték ki az "újranyitás" dátumaként. Az ország ipari és gazdasági motorjának tartott régiókban elsőként a nehézipari és autógyártó létesítményeket, valamint a divatágazatot indítanák újra. A hivatalokban a távmunka megtartását tervezik, máshol délelőtti-délutáni turnusokat, a hét minden napjára szétosztva, hogy elkerüljék a tömegközlekedés telítettségét. Az érintett tartományokban több millió ingyenes szájmaszkot - a gyógyszerész szövetségek szerint silány minőségűt - osztottak szét.

Az olasz sajtó már az éttermek, presszók és fodrászatok május végi újranyitásáról cikkez.

A kórokozó pusztítóbb volt a II. világháború bombázásainál

Domenico Arcuri úgy véli, éppen a vírustól leginkább sújtott Lombardia az egyetlen tartomány, amelynek továbbra is lezárt, "vörös zónának" kellene maradnia. Lombardiában másfél hónap alatt több mint 11 ezer ember halt meg az új koronavírus miatt, a kórokozó pusztítóbb volt a második világháború bombázásainál, amelyekben kétezren veszítették életüket.

Fékezésre int a római kormány által megbízott, Vittorio Colao topmenedzser vezette szakértői bizottság, amely április utolsó napjaira véglegesíti a március 11-én bevezetett országos korlátozó intézkedések lassú és fokozatos feloldásának ütemtervét. A kormány egységes lépésekben gondolkodik, amelyeket 15 naponként enyhíthetnek vagy újból szigoríthatnak.

A tervekről csupán annyit tudni, hogy az ország három nagy térségre való felosztását mérlegelik, a járványtól majdnem teljesen mentes Dél-Olaszországra, a megfigyelés alatt levő középső tartományokra, valamint az észak-olaszországi térségre. Sorba vették a gazdasági tevékenységeket veszélyességi fokozatok szerint, így a kezdeti időszakban az olaszok továbbra sem hagyhatják el lakókörzetüket, a kijárási korlátozást nem oldják fel a 18 év alattiak és a 70 év felettiek esetében, és a legutolsók között nyitnák ismét meg az éttermeket. Az idén újrainduló tevékenységek listáján nem szerepelnek a diszkók és a civil légiközlekedés sem.

Nő a feszültség és az egyet nem értés

Ha az északi tartományok minden óvintézkedést feloldanak, mi lezárjuk határainkat - közölte a déli Campania és Calabria tartományi elnöke. A szomszédos Puglia kormányzója azt kérte a lakosságtól, idén a tartományban töltse el nyári szabadságát.

Elemzők a háttérben egyre erősödő politikai vitát látnak az ellenzéki jobboldali Liga politikusai vezette északi régiók és a baloldali kormány között.

Az olasz püspöki kar a templomok májusi újranyitását és a temetési szertartások engedélyezését szorgalmazza.

A legutolsó, péntek esti adatok szerint - a több mint egy hónapja bevezetett szigorú óvintézkedések eredményeként - az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma 355-re csökkent, és közülük 344 beteget Lombardiában azonosítottak. A napi még mindig több mint ötszáz áldozat fele is Lombardiában halt meg. Az azonosított több mint 172 ezer betegen kívül hatmillióra becsülik a tünetmentes vagy enyhe tüneteket mutató fertőzöttek számát.
Az olasz központi bank adatai szerint márciusban a termelés 15 százalékkal esett vissza. A járvány miatt 3,7 millió olasz veszítette el munkahelyét, ezek egyharmada családfenntartó, 48 százalékuk pedig kevesebb mint nettó 1250 eurót (kevesebb mint 450 ezer forintot) keresett havonta, ami alatta marad a nettó 1550 eurós fizetési átlagnak. Valamivel több mint kétmillió vállalkozás állt le, amely 7,1 millió személynek adott munkát - írta az MTI.