Újraosztják a lapokat az oroszok - Európa fellélegezhet?

Bár Kelet-Európában januárban a természetben egyértelműen a tél az úr, a befagyott ukrán-orosz politikai, gazdasági és katonai konfliktusban mintha megjelentek volna az olvadás első, halvány jelei. Az ezt segítő melegebb levegőt Moszkvából fújják.
Napi.hu, 2016. január 23. szombat, 18:11
Fotó: Reuters

A megfigyelők egy része egyetért abban, hogy az elmúlt hetek diplomácia eseményei arra utalnak, hogy végre-valahára olvadásnak indulhat a befagyott délkelet-ukrajnai konfliktus - írja a bne IntelliNews régiós hírportál. Két évvel azt követően, hogy az oroszbarát szeparatisták és az ukrán hadsereg véres fegyveres konfliktusa elkezdődött, a helyzet a felszínen kilátástalannak látszik.

A polgárháborúnak elvileg az elmúlt év végére véget kellett volna vetnie a Fehéroroszország fővárosában 2015 februárjában aláírt Minszk II megállapodásnak. Ez azonnali tűzszünetet rendelt el, előírta, hogy Ukrajna hajtson végre az államhatalmat decentralizáló alkotmányos reformot és tartsanak helyi választásokat az érintett térségben, Donbaszban.

Cserébe a kijevi kormánynak vissza kellett volna kapnia az ellenőrzést az orosz-ukrán határ érintett szakaszán.

Semmi sem teljesült

Felesleges megemlíteni, hogy ebből semmi sem teljesült. A tűzszünetet többé-kevésbé betartják, de rendszeresen megsértik. Az alkotmányos reform túl van két olvasaton, de egy harmadikra is szükség lenne, mielőtt a parlament elé kerülhet a törvényjavaslat. Választások nem voltak és a határt továbbra is az oroszok ellenőrzik. A felek természetesen mindezért egymást okolják.

A 2015. végi határidőt kitolták 2016-ra, ami látszólag azzal fenyeget, hogy a konfliktus ugyanúgy "örökre" befagy, mint a Moldováról levált, orosz lakta Transzisztria, vagy az Örményországtól elszakadt Nogorno-Karabah ügye.

És nem is teljesülhet?

Ezt a látszatot erősíti, hogy mind Ukrajnában, mind Oroszországban vannak politikai csoportok, amelyek nem hajlanak a kompromisszumra. Az ukrán oldalon sokan ellenzik, hogy a Donbasz régió különleges státust kapva maradjon az ország része és ezzel egyidejűleg az ottani oroszbarát politikai erők részévé váljanak az ukrán politikának.

Az orosz nacionalisták viszont országukhoz csatolnák a térséget, mondván: csak így védhetők meg az ott élő oroszok érdekei.

Vagy mégis

Számos diplomáciai lépés azonban azt sejteti, hogy a két ország vezetése inkább a kompromisszumot keresi. Vlagyimir Putyin orosz államfő december végén Borisz Grizlovot, a Duma korábbi elnökét, belügyminisztert nevezte ki ukrajnai megbízottjának. A nehéz súlyú szereplő előretolása jelzi, hogy Moszkva újra komolyan akarja venni a kijevi vezetéssel, az EU-val és az USA-val folytatott tárgyalásokat.

Grizlov megjelenésével az ügy a súlytalan külügyminisztériumi tisztviselőktől közvetlenül a Kreml ellenőrzése alá került. Az új megbízott ugyan elismételte a hivatalos álláspontot, miszerint Oroszországnak semmi köze sincs az Ukrajnán belüli konfliktushoz, leszámítva, hogy a donbaszi lakosság jelentős része oda menekült, ám a tettei nagyobb nyitottságról árulkodnak.

Két beszélgetés

Már január elején elutazott Kijevbe, ahol három órán át tárgyalt Petro Porosenko államfővel. A téma a minszki megállapodás helyzete volt. Hírek szerint Grizlov azzal kapcsolatban tapogatózott, hogy Porosenko át tudja-e nyomni az ukrán politikai rendszeren az alkotmány módosításának harmadik olvasatát.

A másik fontos fejlemény néhány nappal ezt követően történt. Ez is tárgyalás volt, amelyen Vjacseszlav Szurkov, Putyin tanácsadója és Viktoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium államtitkára vett részt. Az előbbi az illetékes az orosz államfő környezetében a Donbasz ügyérét, az utóbbi felel az USA külügyi vezetésében Kelet-Európáért. A felek egyfajta ötletrohamot tartottak azzal kapcsolatban, hogyan látják Ukrajna helyzetét.

Mit értenek decentralizáció alatt?

A bne IntelliNews kiemeli, hogy mindkét találkozó kulcskérdése az alkotmányos reform alakulása volt. A korábbi - meddő - egyeztetések ugyanis a "decentralizáció" értelmezésén buktak el. Ezt ugyanis nem rendezte a minszki szerződés.

A nyugati hatalmak szerint Kijev reformterve teljesíti az elvárható hatalomátadást, míg Moszkva szerint szó sincs erről. Ha az újraindult magas szintű tárgyalások elvezetnének az alkotmánymódosítás azonos értelmezéséhez és elfogadásához, az egyértelmű jele lehetne annak, hogy a befagyott polgárháborús konfliktus olvadásnak indult.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2016.01.26 13:25

@foldnyuzo:
Látod-látod.
Én tanulmányt hozok, te meg a nagy semmit. Szokás szerint alá tudom támasztani a meglátásaimat, te meg egy nevetséges hazugságon alapuló rózsaszínű mézes-mázas propagandát. Direkt az ilyen tanulatlan kis hülyegyerekeknek találták ki.

Milyen macskákról hadoválsz már megint, te szerencsétlen félnótás?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.01.26 11:23

A két macska eltérő stílusa? Na ne már. Ezt képtelenség megcsinálni.
A folytonos igazoláskezelés jellemző mindkettőtökre, vállalhatatlan eszméitekre. Az igazság kimondására erős tiltakozás a reakció! Még magatok sem vállaljátok saját meggyőződéseteket nyíltan kimondva. Persze írhattam volna egyes számban is, hiszen a két macska egy.
Amerikai tanulmányokra hivatkozni? Ejnye-ejnye!
Persze a demokrácia hazájában minden vélemény szabad, de garancia nincsen arra, hogy igaza lenne annak akire éppen hivatkoztok.
Ez is lényege a demokráciának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.01.26 08:52

@Warlock:
Ritka sunyi alak ez a foldnyuzo/mirko/atombandi. Ráadásul annyira buta, hogy azt gondolja nem bukik le 1 óra alatt az új 'személyiségeivel'.

"Azt hiszi megtévesztésből csináljuk... csinálom..."
A hülyeség ragadós, a főbunkó volet is megfertőzte az üldözési mániájával. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2016.01.25 21:00

@MLB2014: " Ennyire gyengeelméjű vagy, hogy két teljesen más karaktert sem tudsz megkülönböztetni? "

Azt hiszi megtévesztésből csináljuk... csinálom...

Le a kalappal... én ennyi egyetemi tanulmányt nem olvastam, hogy az USA-nak ki szerint milyen a demokráciája... Azért nagyon irigyellek téged is meg rw2-t is, hogy mikre nincs időtök... én mint proli, csak a dollárjuk árfolyamát nézegetem... :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2016.01.25 20:52

@foldnyuzo: Tudom, tudom. Az usa demokráciájáról ismét leírtad a szokásos lózungjaidat, ettől még nem lesz igaz.
téged, mint tanulatlan suttyót bármikor átvernek egy ócska propagandával.

Amit eddig is tudtunk a Princeton és a Northwestern egyetemek kutatói által jegyzett új tanulmány megerősítette, miszerint az Egyesült Államok politikai rendszere korántsem demokratikus, sokkal inkább a gazdagok és hatalmasok érdekeit szolgáló oligarchia.
A tanulmány készítői durván 1800 politikai kezdeményezést vizsgáltak meg, és azt találták, hogy az esetek túlnyomó többségében a kinyilvánított közvélemény, illetve az átlagos amerikaiak preferenciáival szemben a kormányok inkább a lobbisták és üzleti érdekcsoportok, illetve az elit javára döntöttek. Sőt, az átlagemberek véleménye, preferenciái nulla közeli, statisztikailag elhanyagolható mértékben befolyásolták a közpolitikai döntéseket. A korrupciót elnevezték lobbinak, de attól még ugyanaz, csak a hülyéknek jól hangzik.

"Az amerikai beavatkozások sokkal humánusabb vonáspkkal bírnak bármely más hataloménál." te idióta. Az atombombákra gondoltál ezzel, vagy a vietnamban bevetett agent orange-ra?
tanulatlan idióta

"Valami nem tetszik kedves Warlock?" Ennyire gyengeelméjű vagy, hogy két teljesen más karaktert sem tudsz megkülönböztetni? szerencsétlen...
te szerepelsz 3 néven itt, nekem nincs rá szükségem, nem akarok senkit becsapni. te vagy ilyen jellemtelen kis senki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html