Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál idézi az ukrán államfőt, akinek szavai szerint 40 millió hektáros földpiac megnyitásáról van szó, olyan termőföldé, amely a világon az egyik legjobb minőségű. Reményét fejezte ki, hogy török vállalatok is befektetnek majd, különösen Ukrajna déli részén, ahol szükség van a rekultivációs rendszerek létrehozására és fejlesztésére. Az említett régióban megvizsgálják az állami és a magánszféra közötti partnerség lehetőségeit is - írta a magyar állami hírügynökség, az MTI.

Ukrajnában jelenleg moratórium van érvényben a mezőgazdasági földterületek eladására. A hírportál adatai szerint 2018-ban a moratórium miatt 22,5 milliárd dollárral lett kevesebb Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP).

Volodimir Hrojszman a távozó félben lévő kormány miniszterelnöke több ízben hangot adott véleményének, hogy csak korlátozásokkal szabad engedélyezni a termőföld eladását. Az ő álláspontja az, hogy legfeljebb 200 hektár terület lehet egy személy birtokában, és még 200 hektár farmergazdaság tulajdonában, továbbá csak ukrán állampolgárok vehessenek termőföldet. Ezen felül kizárná a holdingok számára is a termőföldvásárlás lehetőségét.

Zelenszkij az üzleti fórumon bejelentette továbbá, hogy az új ukrán vezetés tervezi a kaszinók újbóli legalizálását is ötcsillagos szállodákban. Ez hozzájárul majd a Fekete-tenger partvidékén lévő üdülőövezet fellendüléséhez. Ebben az üzletágban is szívesen látnának partnerként török befektetőket.

Ukrajnában 2009-ben tiltották be a kaszinókat, amelyek viszont ettől nem tűntek el, hanem illegálisan folytatták a működésüket országszerte, így nem is fizetnek adót az állami költségvetésbe - írta az MTI.