Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szergyuk szavai szerint Janukovics hazatérésén már évek óta dolgoznak ügyvédei. Rámutatott arra, hogy a menesztett elnök Oroszországban csak ideiglenesen tartózkodik. "Védői mindent elkövetnek, hogy helyreállítsák jogait, és bebizonyítsák, hogy az ellene felhozott vádak politikai és nem jogi természetűek voltak" - hangsúlyozta Szergyuk. Meggyőződése szerint a kijevi elnökváltás után esély lesz arra, hogy a Janukovics elleni eljárás ne legyen átpolitizált.
Az orosz sajtó által megszólaltatott ügyvéd hozzáfűzte: a védelem kiáll Janukovics jogai mellett attól függetlenül, hogy Ukrajna megválasztott új elnöke, Volodimir Zelenszkij milyen álláspontot képvisel az ügyben.

Örömét fejezte ki Janukovics hazatérési tervére reagálva Jurij Lucenko ukrán főügyész a Facebookon írt bejegyzésében. Hozzátette, hogy Ukrajnában a volt elnököt bírósági ítélet várja hazaárulásért, ezen felül már előkészítették ellene a vádiratot a Majdan-tüntetők lelövetésének megszervezéséért. Hozzáfűzte, hogy az ukrán rendvédelmi hatóságok ezért már "türelmetlenül, konvojjal és bilinccsel várják" haza Janukovicsot.

Január 24-én egy kijevi bíróság 13 év börtönre ítélte távollétében a leváltott elnököt hazaárulásért, amiért segédkezett Moszkvának az Ukrajna elleni orosz agresszió végrehajtásában, a Krím félsziget elcsatolásában és a Donyec-medencei fegyveres konfliktus kirobbantásában. Az ítéletet Janukovics védői megfellebbezték, ezért még nem jogerős.

2104. február 18. és 20. között az euroatlanti integrációt és hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetések végnapjaiban a rendfenntartók rohamot indítottak a demonstrálók ellen, és éles lövedékkel nyitottak tüzet rájuk, aminek következtében több mint százan vesztették életüket. A vérontást elítélve a parlament több mint kétharmados többséggel február 22-én menesztette hivatalából Janukovicsot, aki akkor már menekülőben volt Oroszország felé.