Ukrajna 2007: az olajhercegnő másodszor

Az ukrán elnök, Viktor Juscsneko és a miniszterelnök, Viktor Janukovics választási csatájának igazi győztese Julia Tymosenko lett.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 13:43
Fotó:

Julia Tymosenkót két évvel ezelőtt menesztette a miniszterelnöki székből Ukrajna elnöke, Viktor Juscsenko, ám a Narancsos Forradalom újjáalakult szövetségének választási győzelme után, a megállapodások szerint újra elfoglalhatja a bársonyszéket. A Tymosenko vezette szövetség a találgatások szerint a kormányzati helyek 50 százalékát birtokolhatja majd, míg Juscsenko pártja viszi el a többit, kiszorítva ezzel az eddig kormányon lévő, Janukovics vezette koalíciót, annak ellenére, hogy a Régiók Pártja szerezte a legtöbb szavazatot a választások során.

Juscsenko tervei szerint a választási győzelem mind a NATO, mind az EU csatlakozási tárgyalásokat előmozdíthatja, valamint erősítheti Tymosenko esélyeit a 2009-es elnökválasztáson. Tymosenko esetleges elnöki kinevezése véget vethetne az ukrán politikai életet immár harmadik éve meghatározó Juscsenko-Janukovics párharcnak is.

A kormánykoalíciós tárgyalások során egyértelművé vált, hogy a szavazatok 34 százalékát bezsebelő Régiók Pártja képtelen lesz parlamenti többséget szerezni, annak ellenére, hogy elvileg elnyerheti a kommunisták több mint 5 százalékos támogatását, valamint a Litvin-blokk 4 százalékos szövetségét is. A Narancsos Forradalom szövetsége, a Tymosenko vezette Blokk, valamint a Mi Ukrajnánk ellenben 45 már most több mint 45 százalékot tudhat magáénak, és tárgyalásokat folytat a Litvin-blokkal kötött szövetségről is.

HOZZÁSZÓLÁSOK