"Az igazgatósági tanács 2014. március 12-i ülését követően az OECD pillanatnyilag elhalasztott minden olyan tevékenységet, amely az Orosz Föderációnak az OECD-hez való csatlakozási folyamatához kapcsolódik" - olvasható a közleményben, amely szerint a szervezet vezetői abban is megállapodtak, hogy "az OECD-nek pozitívan kell válaszolnia Ukrajna kérésére a már meglévő együttműködés megerősítését illetően". A közlemény szerint a szervezet tagjainak kérésére a főtitkár "tájékozatta az Orosz Föderációt a következményekről".

A bejelentés azzal áll összefüggésben, hogy az orosz csapatok által elfoglalt, Ukrajnához tartózó Krím félszigeten vasárnap népszavazást tartanak a terület visszacsatolásáról Oroszországhoz, amelyet Nyikita Hruscsov egykori szovjet vezető 1954-ben választott le Oroszországról és adott át Ukrajnának, a Szovjetunión belül.

Oroszország 1992 óta működik együtt az OECD-vel, felvételét 1996-ban kezdeményezte, a csatlakozási tárgyalások megkezdését 2007-ben hagyták jóvá a világ fejlett gazdaságait tömörítő szervezet tagállamai.

Az ukrán parlament csütörtökön törvényt fogadott el az Ukrán Nemzeti Gárda nevű fegyveres alakulat létrehozásáról. A haderő 60 ezer fős lesz, de szükség esetén parlamenti döntéssel növelni lehet majd a létszámát. A gárdát a belügyminisztériumnak alárendelt egységekből hozzák létre. Feladata az lesz, hogy megvédje az országot és a polgárokat a bűnözőktől, a külső és belső agressziótól.