Az ukrán biztonsági erők páncélozott szállító harcjárművei behatoltak Kramatorszk városába, miután kedden elfoglalták a közelben lévő repülőteret, ám előrenyomulásukat civilek megakadályozták. A helyzet teljesen zavaros. Az emberek idegesek, sokan napok óta nem aludtak. Amikor az ukrán egységek megjelentek gyorsan körbevették járműveiket - írja Olga Ivshina, a BBC egyik ukrajnai tudósítója.

A helyiek szerint a katonák saját honfitársaikra támadnak. A lakók békésnek tarják magukat - az egységeket a város középületeit elfoglaló oroszbarát milíciák kiűzésére küldték be -, mint mondják: csak azt akarják, hogy az új kijevi vezetés vegye figyelembe követeléseiket. Ez legkevesebb azt jelenti, hogy föderatív állammá akarják átalakítani Ukrajnát. Kramatorszk egyébként bányászváros, úgyhogy a helyieket nehéz megijeszteni.

Napközben megjelent egy videó, amelyen hat páncélozott személyszállító jármű orosz zászló alatt masírozott keresztül a tájon. Egy katona szerint egy dnipropetrovszki alakulat tagjai, akik tisztjeikkel együtt átálltak az oroszbarát lázadókhoz. Indokaik szerint nem óhajtanak civilekre lőni, valamint négy napja nem kaptak enni, a helyi lakosoktól kapott élelmiszeren élnek. Az ukrán hadsereg közleménye szerint "orosz szeparatisták" kezére kerültek a járművek, amelyeket nem ukrán katonatisztek irányítanak - jelentette a KyivPost. A harcjárművek áthajtottak a lázadás központjába, Szlovjanszkba.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára ismételten megígérte, hogy több repülőgéppel, hajóval és a szárazföldi erők erősebb harckészültségével védik a katonai szövetég Oroszországhoz közeli államait. Ukrán és nyugati tisztviselők egyaránt azzal vádolják Moszkvát, hogy titokban elitkatonákat küldött Kelet-Ukrajnába a helyi oroszok ellenállásának megszervezésére.