Lubomir Mitov, a Nemzetközi Pénzügyek Intézete (IIF) elemzője ugyanakkor hangsúlyozta: túl korai lenne arról beszélni, hogy át kell ütemezni az ukrán adósságot. Ukrán illetékesek azonban máris jelezték, hogy semmiképpen sem akarják a pénzügyi szakkifejezéssel élve "haircut" módszert alkalmazni, ami azt jelenti, hogy a kötvények nominális értékének egy részét egyszerűen leírják.

A nemrég Kijevben járt Lubomir Mitov azt mondta, hogy az ukrán gazdaság mély recesszióban van, a hazai össztermék (GDP) 8-10 százalékkal zsugorodhat. Szerinte a közfinanszírozás helyzete azonban nem lesz olyan rossz legalább a jövő évig, hogy át kelljen ütemezni az államadósság visszafizetését. Azután pedig, ha Kijev ismét képes lesz friss pénzekhez jutni a nemzetközi piacokon, akkor azért nem kell majd adósságot átütemezni.

Mitov rámutatott arra, hogy még messze nincs semmi eldöntve, tárgyalások ugyan vannak, de ezeket inkább előzetes egyeztetésként lehet értelmezni - tette hozzá.

Finomhangolás

Az ukrán hatóságok tegnap este cáfolták, hogy folynának ilyen egyeztetések és késő este Mitov újabb megszólalásában is azt hangsúlyozta, hogy "nem mondtam, hogy Ukrajna szeretné az adósságátütemezést, illetve már ennek a fázisában van". Leszögezte azt is: eddig erről a témáról nem tartottak egyeztetést leszámítva azt, hogy a lehetőségeket vizsgáló konzultációk folytak idén arról, hogy mit lehet tenni - írja a Reutersre hivatkozva a Portfolio.hu.

Mitov hangsúlyozta: ő csak azt mondta, hogy a következő évekre előretekintve ha lesz finanszírozási "rés" az adósság jövőbeli alakulása kapcsán, amelyet nem lehet majd betölteni a hivatalos szervek (pl. EU/IMF) felőli, vagy egyéb finanszírozással, akkor kizárólag önkéntes, azaz piacbarát alapon segíthet megoldani ezt a problémát a fennálló kötvények futamidejének meghosszabbítása, vagy kötvénycsere. A közgazdász szerint ezen opciókat majd mindenképpen egyeztetni szükséges a nemzetközi szervezetekkel, ha valóban eljutnak idáig.