Ukrajna: itt az uniós szankció

Az EU-országok külügyminiszterei elfogadták hétfői brüsszeli tanácskozásukon az unió több orosz és ukrán vezető elleni szankcióit az ukrajnai válsággal kapcsolatban. A korlátozó intézkedések között utazási tilalmak és bankszámlák befagyasztása szerepel.
MTI, 2014. március 17. hétfő, 15:36
Fotó: Napi.hu

Huszonegy olyan orosz, illetve ukrán vezető ellen hoztak szankciókat, akiket felelősnek tartanak az unió által törvénytelennek, az ukrán alkotmánnyal és a nemzetközi joggal ellentétesnek minősített krími népszavazás megrendezéséért - közölte Twitter-profilján Linas Linkevicius litván külügyminiszter. Nem sokkal később Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter ezt azzal egészítette ki, hogy 13 orosz, valamint nyolc oroszpárti ukrán tisztségviselő szerepel a listán.

Az ilyen jellegű EU-szankciók érintettjeinek nevét rendszerint a döntéshozatalt követő napon megjelenő EU-közlönyben szokták ismertetni. Linkevicius szerint a közeli napokban "kiegészítő szankciók" is várhatók.

Már a héten aláírhatják a társulási szerződést

Az Ukrajnához tartozó autonóm köztársaság lakosai arról döntöttek vasárnap, hogy a terület csatlakozzon Oroszországhoz. Diplomaták elmondták, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcs második napján az uniós vezetők alá fogják írni Ukrajnával annak a társulási megállapodásnak a politikai részét, amelynek a tavaly novemberi vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón tervezett aláírását Viktor Janukovics akkori ukrán elnök az utolsó pillanatban megtagadta. Janukovicsnak ez a döntése - valamint a pénzügyi támogatás érdekében Oroszországhoz fordulása - váltotta ki az ukrajnai tiltakozásokat, amelyek végül a Janukovics-rendszer bukásához vezettek.

A társulási megállapodás kidolgozott szövegének része a mély és átfogó szabadkereskedelmi egyezmény is. Az erről szóló részt egyelőre nem írják alá, csak a politikai vonatkozású fejezeteket. Az EU azonban korábbi közlések szerint a szabadkereskedelmi rész későbbre tervezett aláírása előtt egyoldalúan kedvezményeket nyújt Ukrajnának az európai piachoz való jobb hozzáférése érdekében.

Lépett a NATO is

Az EU-külügyminiszterek tanácskozásával egy időben nyilatkozatot adott ki a NATO, ismételten jogellenesnek minősítve a vasárnapi krími népszavazást, leszögezve azt, hogy az atlanti szövetség nem ismeri el annak kimenetelét. A NATO-nyilatkozat kitért arra is, hogy a referendum megtartásának körülményei önmagukban is hiteltelenné tették az egész eljárást. A népszavazásra sietve, katonai intervenció közepette került sor, a médiát manipulálták, és nem volt lehetőség semmilyen szabad vita lefolytatására - állapította meg az atlanti szövetség.

"Az úgynevezett referendum aláássa az ukrajnai válság politikai megoldására irányuló erőfeszítéseket" - olvasható a NATO-dokumentumban. A nyilatkozatban felszólították Oroszországot a feszült helyzet enyhítésére, beleértve azt, hogy az oroszok szüntessenek be minden katonai tevékenységet Ukrajnában.

A nap folyamán Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral tárgyalt Brüsszelben Andrii Descsica, az ukrán külügyi tárca irányítója. A megbeszélés után újságíróknak azt mondta, nagyon aggasztja a kijevi kormányzatot az ukrán-orosz határtérségben tapasztalható nagy arányú orosz csapatösszevonás.

Ukrajna - tette hozzá - nem ül fel a provokációknak, és erre utasította haderejét is. Az ukrán fél - derült ki Descsica szavaiból - különböző felszerelésekre tartana igényt, de nem kívánja a NATO katonai jelenlétét az országban.

Az ukrán külügyek irányítója megerősítette, hogy Kijev szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek tevékenységét lehetővé kellene tenni egész Ukrajnában, beleértve a Krím félszigetet is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Isaszeg, 2014.03.18 16:03

@jobbajobb: Majd az is jogos lesz mikor Szlovakia, Romania es Szerbia hazazavarja a meg ottelo magyarokat, kb a felet. A masik fele hivatalosan irasba adja, hogy soha sem volt magyar, hogy csak rajuk eroszakoltak regen a magyarhangzasu neveket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.18 13:19

...románia nem sokára föderatív állam lesz ,és ez még az erdélyi románnak is jobb lesz ,sokkal !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.18 12:58

@Isaszeg: ni Kosovoval, ahol egy naci-szadista allam terrorizalta 2 millio SAJAT allampolgarat es kulfoldre kenyszeritett napokon belul 1 milliot?


..jogos !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

EdmundBurke, 2014.03.18 11:56

Homi! Egyetlen felvetésemre sem válaszoltál érdemben. Tőlem itt linkelgethetsz napestig. Arra válaszolj, amit írtam! A világ félre fordítja a fejét, mint 56-ban. Ez így van. Miért? Mert van egy határ, ami után háborúzni kell egy atomhatalommal. Annak idején nem vállalták, és most sem fogják. Szeretnél egy pofás atomcsapást az ukránok miatt, vagy kb félmillió munkanélkülit? Egy összeomló európai gazdaságot? Szép dolog az elvhűség, a népek szabadsága, de meg kell nézni az árat is, amit ezért kell fizetni. Ez realizmus, semmi más. És mindig ez diktál, ha tetszik, ha nem. Ezért nincs szankció Izrael ellen sem. Pedig! De ezt te sem szoktad követelni, sőt a számtalan elnyomott népért sem emeld fel a szavad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.18 10:40

@troll: Te szerb-seggnyalo allat hogy van merszed osszehasonlitani Kosovoval, ahol egy naci-szadista allam terrorizalta 2 millio SAJAT allampolgarat es kulfoldre kenyszeritett napokon belul 1 milliot? Falvak szazait gyujtotta fel. Kar hogy nagyszuleid vagy szuleid nem helyetesitettek nehany lemeszarolt bacskai magyart 44-ben, parat a 40 ezer artatlan kozzul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html