Ukrajna kilép a FÁK-ból

Ukrajna úgy döntött, hogy vízumkötelezettséget ír elő a beutazó oroszok számára, valamint kilép a Független Államok Közösségéből (FÁK) - jelentette be Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerdán Kijevben a testület ülése után.
Inforádió, MTI, 2014. március 19. szerda, 21:15
Fotó: Reuters

A politikus közölte továbbá: Ukrajna azt kéri az ENSZ-től, hogy nyilvánítsa demilitarizált övezetté a Krím területét, és hozzon intézkedéseket, hogy az orosz erők elhagyják a félszigetet.

"A kormánynak átfogó intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy az orosz csapatok elhagyják a Krím félszigetet, valamint elő kell készíteni a lehetőségét az ukrán egységeknek az elfoglalt területről történő kivonására" - jelentette ki az elnök mellett működő befolyásos tanács vezetője. Hozzáfűzte, hogy ezeket az egységeket ideiglenesen Ukrajna más részén helyezik el. Szavai szerint a kormánynak elő kell készítenie azoknak a civil lakosoknak az evakuálását, akik nem akarnak a Krím félszigeten maradni.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács utasította a külügyminisztériumot, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse be a vízumrendszert Oroszországgal szemben. Parubij hozzáfűzte, hogy "néhány óra múlva" orosz állampolgárok már kizárólag csak útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Jelenleg még személyigazolvánnyal is átléphetik Oroszország állampolgárai az ukrán határt.

Ukrajnának a FÁK-ból való kilépését korábban a külügyi tárca is kilátásba helyezte. Szerdai közleményében emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egyike volt a szervezet alapítóinak 1991-ben. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy az utóbbi időben "a FÁK a posztszovjet térségben az együttműködés és a konfliktusos helyzetek rendezése helyett egyes tagállamok, köztük az Oroszországi Föderáció érdekérvényesítő eszközévé vált".

Közben ultimátumot intézett Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő a krími szakadár vezetéshez: három órát adott nekik arra, hogy szabadon engedjék az összes túszul ejtett ukrán katonát és civil személyt, s abbahagyják a provokációkat a félszigeten.

Sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy figyelmeztették az orosz katonákat és a krími kormányt: amennyiben kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon a szerdán őrizetbe vett Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve "technikai és technológiai jellegűeket" is.

Szerhij Hajdukot a szevasztopoli ügyészség vette átmenetileg őrizetbe kihallgatás céljából. Azzal gyanúsítják, hogy állítólag parancsot adott békés állampolgárok elleni lőfegyver használatára. Az ellentengernagyot bilincsben vezették el az orosz titkosszolgálat emberei az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja megostromolt és hatalmába kerített.

Azzal kapcsolatosan, hogy a szakadár krími vezetés nem engedték be a Krím félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert, Turcsinov kijelentette: "az orosz katonák cinikus módon elzárkóznak a párbeszéd elől".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Isaszeg, 2014.03.20 16:48

@kasszandra: Te fajanko bolcsebb lett volna ha halgatsz buta agyatlan bofogesed helyett. Jol melle nyultal mint mar oly sok bunko "madgyar". En kituno ny-europai iskolakban es egyetemen tanultam nem az USA-ban. Kulonben a vilag leghiresebb igyetemei itt vannak. A vilag gazdag elitje ide kuldi gyerekeit tanulni nem pedig Hodmezovasarhelykutasipusztara vagy Bivalybasznadra. Kulonben sz@aros peldaja vagy a sok palinkatol agyalagyult proli azsiai madgyarnak aki nem a fenti temarol ir hanem irigysegeben az USA-t probalja mocskolni. Hogy lehet allatokkal szepen beszelni? Bocs allatokkal igen veletek nem. Es ki mondta azt hogy ti partnereim vagytok? Miert ereszkednek en le hozzatok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.03.20 16:33

@Klaci79: Amiket ez a személy írogat annak van ?
Nem személyes tapasztalat az tény, de épp most olvastam, hogy pl. a Kanadából hazazsuppoltak gyerekei igencsak le vannak maradva. Elmondásuk szerint az általános iskolának megfelelő szinteken nem nagyon tanítanak semmit sem. Esetleg csak viselkedni. Persze arra is szükség van.
Ukrajnáról annyit, hogy reménykedem, hogy megússzuk békében.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Klaci79, 2014.03.20 15:45

@kasszandra: gondolom ez a megállapítás, hogy sokaknak nem tükrözi a saját tapasztalatait. Én is sokszor hallom, hogy az usa-ban alacsony színvonalú az oktatás, de csak olyanoktól akiknek semmi tapasztalatuk nincs, csak szintén hallották már ezt. Ami tény, hogy valóban nem az általános tudásra mennek rá, hanem inkább azokra próbálnak erősíteni, amikben az adott diák tehetségesnek mutatkozik.
Elnézést kérek, hogy ezt ide befűztem, mert sok köze nincs Ukrajna-FÁK kérdéshez, de nincs sok értelme a "sokaknak az a véleménye" kezdetű mondatoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kasszandra, 2014.03.20 15:17

@Zodiakus: Sokaknak az a véleménye, hogy rendkívül alacsony színvonalú az USA-ban az alapszintű oktatás. Ez a különböző neveken írogató személy ékes bizonyíték erre. Ha nincs témája a beszélgető partnereit sértegeti.
HA egyáltalán onnan irkál, de kötve hiszem.
Ha nem úgy lenne, akkor meg jól csinálja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Isaszeg, 2014.03.20 14:36

@clearwater: Egyetertek. Mi amertkai magyarok is mar nagyon regen eszrevettuk, hogy nincs kozos temank az otthoniakkal. Olyan gyuloletes megosztottsag sehol mashol nem letezik. Valaki ezt nagyon helyesen belso Trianonnak nevezte. Sok itteni magyar elerte a pontot, hogy mar nem is akar tobbe Orbanisztanba latogatni. Sokan nekem is mondjak, hogy miert foglalkozol veluk? Nincs semmi ertelme.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html