A politikus közölte továbbá: Ukrajna azt kéri az ENSZ-től, hogy nyilvánítsa demilitarizált övezetté a Krím területét, és hozzon intézkedéseket, hogy az orosz erők elhagyják a félszigetet.

"A kormánynak átfogó intézkedéseket kell tennie annak érdekében, hogy az orosz csapatok elhagyják a Krím félszigetet, valamint elő kell készíteni a lehetőségét az ukrán egységeknek az elfoglalt területről történő kivonására" - jelentette ki az elnök mellett működő befolyásos tanács vezetője. Hozzáfűzte, hogy ezeket az egységeket ideiglenesen Ukrajna más részén helyezik el. Szavai szerint a kormánynak elő kell készítenie azoknak a civil lakosoknak az evakuálását, akik nem akarnak a Krím félszigeten maradni.

A nemzetbiztonsági és védelmi tanács utasította a külügyminisztériumot, hogy a lehető legrövidebb időn belül vezesse be a vízumrendszert Oroszországgal szemben. Parubij hozzáfűzte, hogy "néhány óra múlva" orosz állampolgárok már kizárólag csak útlevéllel léphetnek be Ukrajna területére. Jelenleg még személyigazolvánnyal is átléphetik Oroszország állampolgárai az ukrán határt.

Ukrajnának a FÁK-ból való kilépését korábban a külügyi tárca is kilátásba helyezte. Szerdai közleményében emlékeztetett arra, hogy Ukrajna egyike volt a szervezet alapítóinak 1991-ben. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy az utóbbi időben "a FÁK a posztszovjet térségben az együttműködés és a konfliktusos helyzetek rendezése helyett egyes tagállamok, köztük az Oroszországi Föderáció érdekérvényesítő eszközévé vált".

Közben ultimátumot intézett Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő a krími szakadár vezetéshez: három órát adott nekik arra, hogy szabadon engedjék az összes túszul ejtett ukrán katonát és civil személyt, s abbahagyják a provokációkat a félszigeten.

Sajtószolgálatán keresztül közölte, hogy figyelmeztették az orosz katonákat és a krími kormányt: amennyiben kijevi idő szerint este kilenc óráig nem hagynak fel mindenféle provokációval az ukrán katonákkal szemben, valamint nem engedik szabadon a szerdán őrizetbe vett Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, továbbá minden foglyul ejtett katonát és polgári személyt, akkor a kijevi vezetés megteszi a megfelelő intézkedéseket, beleértve "technikai és technológiai jellegűeket" is.

Szerhij Hajdukot a szevasztopoli ügyészség vette átmenetileg őrizetbe kihallgatás céljából. Azzal gyanúsítják, hogy állítólag parancsot adott békés állampolgárok elleni lőfegyver használatára. Az ellentengernagyot bilincsben vezették el az orosz titkosszolgálat emberei az ukrán haditengerészet vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja megostromolt és hatalmába kerített.

Azzal kapcsolatosan, hogy a szakadár krími vezetés nem engedték be a Krím félszigetre Vitalij Jarema ukrán első miniszterelnök-helyettest és Ihor Tenyuh ideiglenes védelmi minisztert, Turcsinov kijelentette: "az orosz katonák cinikus módon elzárkóznak a párbeszéd elől".