Ukrajna kitiltotta légteréből az összes orosz repülőgépet

Az Oroszországgal szembeni ukrán szankciók keretében Kijev megtiltotta minden orosz légitársaságnak az átrepülést Ukrajna területe felett - jelentette be Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Kijevben a kormány szerdai ülésén.
MTI, 2015. november 25. szerda, 14:43
Fotó: Reuters

A kormányfő szavai szerint eddig vártak arra, hogy Moszkva visszavonja döntését, amellyel az ukrán járatoknak tiltotta meg a berepülést Oroszország légterébe.Jacenyuk ezen kívül a külpolitikai helyzet éleződésével magyarázta, hogy lezárta légterét az összes orosz légi járat előtt. Kijelentette, hogy Oroszország "provokációkra használhatja az ukrán légteret", ezt azonban bővebben nem fejtette ki.

Az orosz katonai gépek számára az átrepülését Kijev már korábban megtiltotta, most a polgári járatokra is kiterjesztette a tilalmat. "Az orosz légitársaságoknak és az orosz repülőgépeknek többé nincs joguk használni az ukrán légteret" - szögezte le a miniszterelnök.

Az ukrán kormány szeptember 25-én hozott határozatot arról, hogy október 25-től megtiltja 29 orosz légitársaságnak - köztük az Aeroflotnak és a Transzaerónak, a Rosszijának és a Szibirnek - a berepülést területére, illetve az átrepülést légtere fölött azoknak a gépeknek, amelyek katonai vagy kettős célú eszközöket, illetve katonákat szállítanak.

Kijev a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolásával és a kelet-ukrajnai válsággal összefüggésben a légitársaságokat is beleértve összesen 105 orosz jogi, valamint 388 magánszemélyt sújtott gazdasági, pénzügyi és kereskedelmi büntetőintézkedésekkel, beleértve a területére való belépés tilalmát.

Oroszország erre válaszul szintén október 25-től megtiltotta a városaiba való repülést az ukrán légitársaságoknak. A tilalomról három ukrán légitársaság, a MAU, a Dnyiproavia és a YanAir kapott értesítést. Kijev hivatalosan magyarázatot követelt Moszkvától az ukrán légitársaságokkal szembeni szankciók bevezetésére, de választ nem kapott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antisoros, 2015.11.25 15:34

..ukrajna -törökország utolsó évei ebben a formában ..,ők is érzik ...ukrajnában 10 millió orosz ..,törököknél 18 millió kurd ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.25 15:02

Amúgy most nézem más portálok azt írják reggel az oroszok leállították a gázszállítást mivel elfogyott az ukránok zsetonja. Erre nem az az ukrán válasz hogy fizetnek, hanem az, hogy megtiltották az orosz gáz vásárlását.
Mintha megtiltanám Klapkának hogy eladjon nekem egy 24 kilós aranytömböt... :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.11.25 14:50

Szóval az ukránok szeptember 25-én hoznak egy határozatot az 29 orosz társaság gépeinek kitiltásáról.
Erre az orosz válaszul kitiltanak 3 ukrán társaság gépeket.
Erre az ukránok magyarázatot követelnek... :D

Ezek se lesznek már hülyébbek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html