Ukrajna kivonul a Krímből

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) hétfői kijevi ülésén utasítást adott a védelmi minisztériumnak az ukrán katonai egységek kivonására a Krímből.
MTI, 2014. március 24. hétfő, 11:51
Fotó: Reuters

Ezt az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök jelentette be az ukrán parlament frakciók közötti egyeztető ülésén. Hozzátette: az RNBO utasította a kormányt, hogy a félszigetről evakuálja a katonák családtagjait és mindenki mást, "akinek el kell hagynia az otthonát a megszálló orosz csapatok nyomásgyakorlása miatt".

Előző nap Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter közölte, hogy hamarosan döntés születik a Krím félszigeten állomásozó ukrán egységek Ukrajna kontinentális részére történő részleges átcsoportosításáról.

Az elmúlt három nap alatt öt magas rangú ukrán tisztet ejtettek foglyul az oroszok a Krím félszigeten. Hétfőn, miután orosz katonák elfoglalták a feodoszijai tengerészgyalogos zászlóalj támaszpontját, Dmitro Deljatyickij alezredest, az egység parancsnokát és helyettesét, Rosztiszlav Lomtevet helikopterrel ismeretlen helyre vitték.

Vasárnap őrizetbe vették V. M. Demjanenko fregattkapitányt (alezredest), az A4398-as szevasztopoli egység parancsnokát. Szombaton Julij Mamcsurt, a Szevasztopolnál lévő belbeki ukrán légitámaszpont parancsnokát tartóztatták le, továbbá a hétvégén eltűnt Ihor Voroncsenko vezérőrnagy, az ukrán haditengerészet helyettes parancsnoka, a parti őrség vezetője.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint Szergej Kaljuzsnij, az orosz szövetségi migrációs szolgálat helyettes vezetője hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy azoknak a krími lakosoknak, akik nem akarják felvenni az orosz állampolgárságot, tartózkodási engedélyt kell kérniük a félszigeten. Egy hónapon belül jelezniük kell a Krímben lakóknak, hogy felveszik-e az orosz állampolgárságot vagy sem.

A nyugat-ukrajnai Lviv megyei adminisztráció adatai alapján újabb 2085 krími lakos - 1039 felnőtt és 1046 gyermek - jelezte szándékát, hogy átmenetileg a megyében szeretnének menedéket kérni. Jelenleg már 1131 krími menekültet elhelyeztek a megyében.

A közép-ukrajnai Cserkaszi megye vezetése jelezte, hogy kész háromezer menekültet befogadni a Krímből, továbbá fogadnák a Donuzlav tavon az orosz erők által blokád alá vont Cserkaszi aknakutató hajó legénységét és családtagjait is. A cserkaszi hajónak egyébként hétfőn sikerült megakadályoznia, hogy orosz katonák elfoglalják. A személyzet egy tagja az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: csónakokkal próbálták az orosz erők megközelíteni a hajót, és átszállni rá, ám a Cserkaszinak sikerült úgy manővereznie, hogy ezt megakadályozta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.03.24 12:04

...."Magyarország is kapna egy darab Ukrajnát Zsirinovszkijtól.."


...ennél a cikknél kitörölték az összes kommnetet ..,de mi a baj a dél-tiroli autonómiával ,..igaz előtte 1-2 bomba robbant ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.24 11:56

..realitás ....,meg persze más országot kellett volna építeni ,ahol mindenki jobban érezte volna magárt ....,nem a maffiát tömni ....fizetések késtek hónapokat 20 év óta ,alkoholizmus ,5 milliós lakosság csökkenés 23 év alatt ...stbstb.58-.60 éves átlagéletkor ..,mint nálunk a romáknak ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html