Ezt az államfői teendőket ideiglenesen ellátó Olekszandr Turcsinov házelnök jelentette be az ukrán parlament frakciók közötti egyeztető ülésén. Hozzátette: az RNBO utasította a kormányt, hogy a félszigetről evakuálja a katonák családtagjait és mindenki mást, "akinek el kell hagynia az otthonát a megszálló orosz csapatok nyomásgyakorlása miatt".

Előző nap Ihor Tenyuh ügyvivő védelmi miniszter közölte, hogy hamarosan döntés születik a Krím félszigeten állomásozó ukrán egységek Ukrajna kontinentális részére történő részleges átcsoportosításáról.

Az elmúlt három nap alatt öt magas rangú ukrán tisztet ejtettek foglyul az oroszok a Krím félszigeten. Hétfőn, miután orosz katonák elfoglalták a feodoszijai tengerészgyalogos zászlóalj támaszpontját, Dmitro Deljatyickij alezredest, az egység parancsnokát és helyettesét, Rosztiszlav Lomtevet helikopterrel ismeretlen helyre vitték.

Vasárnap őrizetbe vették V. M. Demjanenko fregattkapitányt (alezredest), az A4398-as szevasztopoli egység parancsnokát. Szombaton Julij Mamcsurt, a Szevasztopolnál lévő belbeki ukrán légitámaszpont parancsnokát tartóztatták le, továbbá a hétvégén eltűnt Ihor Voroncsenko vezérőrnagy, az ukrán haditengerészet helyettes parancsnoka, a parti őrség vezetője.

Közben az UNIAN ukrán hírügynökség tudósítása szerint Szergej Kaljuzsnij, az orosz szövetségi migrációs szolgálat helyettes vezetője hétfői moszkvai sajtótájékoztatóján közölte, hogy azoknak a krími lakosoknak, akik nem akarják felvenni az orosz állampolgárságot, tartózkodási engedélyt kell kérniük a félszigeten. Egy hónapon belül jelezniük kell a Krímben lakóknak, hogy felveszik-e az orosz állampolgárságot vagy sem.

A nyugat-ukrajnai Lviv megyei adminisztráció adatai alapján újabb 2085 krími lakos - 1039 felnőtt és 1046 gyermek - jelezte szándékát, hogy átmenetileg a megyében szeretnének menedéket kérni. Jelenleg már 1131 krími menekültet elhelyeztek a megyében.

A közép-ukrajnai Cserkaszi megye vezetése jelezte, hogy kész háromezer menekültet befogadni a Krímből, továbbá fogadnák a Donuzlav tavon az orosz erők által blokád alá vont Cserkaszi aknakutató hajó legénységét és családtagjait is. A cserkaszi hajónak egyébként hétfőn sikerült megakadályoznia, hogy orosz katonák elfoglalják. A személyzet egy tagja az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: csónakokkal próbálták az orosz erők megközelíteni a hajót, és átszállni rá, ám a Cserkaszinak sikerült úgy manővereznie, hogy ezt megakadályozta.