Ukrajna: Magyarország felújítja a gázszállításokat?

Magyarország azt tervezi, hogy felújítja az Ukrajnába irányuló gázszállításokat decemberre, amelyet jelenleg politikai döntés miatt szüneteltetnek - jelentette ki a Naftohaz ukrán állami energiaipari konszern vezetője egy hétfői lapinterjúban.
MTI-Eco, 2014. november 10. hétfő, 18:35

Az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak adott, az interneten közzétett terjedelmes interjúban Andrij Kobolev, a Naftohaz igazgatótanácsának elnöke elmondta, hogy jelenleg Szlovákia felől maximális, Lengyelország felől pedig "jó mennyiségben" áramlik a földgáz Ukrajnába, míg Magyarország irányából szünetel a szállítás.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. szeptember 25-én jelentette be, hogy határozatlan időre leállítja a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást Ukrajna felé. Ezt megelőzően Magyarország felől - a maximálisan lehetséges 16,8 millió helyett - 3-4 millió köbméter földgáz érkezett naponta Ukrajnába. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azzal magyarázta a szállítás leállítását, hogy a télre való felkészülés jegyében a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.

Orosz és ukrán hírportálok azonban akkori beszámolóikban rendre megemlítették, hogy a döntés előtt pár nappal Budapesten megbeszélést tartott Orbán Viktor miniszterelnök és Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója.

A magyar kormány érthető mechanizmussal ösztönözve úgy döntött, hogy leállítja a gázszállítást Ukrajnába. De a Gazprom orosz gázvállalatnak nagyon nehéz nyomást gyakorolnia az európai partnerekre az Ukrajnába irányuló gázszállítás kérdésében, és nem is volt ebben sikeres. Sikert csak Magyarországon értek el, de ez politikai döntés volt - mondta Kobolev a hétfőn közölt nyilatkozatában. Hozzátette, hogy aktívan dolgoznak a magyarországi gázszállítások felújításán. "A magyarok azt ígérik, hogy decemberre felújítják a gázszállítást" - tette hozzá a Naftohaz elnöke.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2014.11.10 19:30

Ukrajna: Magyarország felújítja a gázszállításokat?
-Norvég gázból annyit amit akar,de az oroszból ... engedély kell a Gazprom-tól,mert így szól az orosz-magyar gázszerződés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cefre, 2014.11.10 19:03

Sajnálom ezt az ukránt. Millió köbméterekért könyörög, mikor milliárd köbméterek hiányoznak. Nyakukon a tél, fizetni még mindig nem tudtak, ezért gáz se jön, pedig már egy hónapjais késő lett volna elkezdeni feltölteni a tárolókat.

Sajnálom ezt az ukránt, de máskor talán majd jobban meggondolják hogy érdemes-e az amerikai/EU uszítókra hallgatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.11.10 18:53

Lám-lám! Amit az Eu nem tudott elérni, azt a "legdemokratikusabb" ámerika egyetlen kis intéssel, kézlegyintéssel elintézte! A magyar kormány sorozatban fúj visszavonulót a "legdemokratikusabb" USA "kérésére" a legfontosabb frontokon. (ismerjük ámerika fegyvereken alapuló "demokráciáját" - félhetünk tőle)

Igaz, hogy a gázszállítások felújításának az orosz-ukrán gázmegállapodás miatt már nincs nagy jelentősége, legfeljebb mi várhatjuk epekedve, vagy remegve (illetve a Földgázszállító Zrt.) a lóvét az ukránoktól.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html