Nepop a lapnak elmondta: Ukrajna jelenleg területe 7 százalékához nem fér hozzá, GDP-jének 20 százaléka esett ki a keleti részen folyó harcok és a Krím ideiglenes megszállása miatt. Ennek ellenére várhatóan 1 százalékkal mégis nő idén az ország GDP-je, jövőre további 3 százalékot terveznek és 3 százalék alatt tartanák a költségvetési hiányt is.

"Miközben az orosz agresszió ellen harcolunk, reformokat vezetünk be az uniós társulási szerződés szerint, hogy átvegyük az EU szabványait" - hangsúlyozta a nagykövet.

Mint mondta, Magyarország szomszédként, uniós és NATO-tagországként is fontos Ukrajna számára. Jelenleg a mezőgazdaság ígér új lehetőségeket, Ukrajnában érdeklődnek az új borászati technológiák iránt is - tette hozzá.

"Meghívtuk Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, és októberben Harkivban, novemberben Debrecenben lesz magyar-ukrán üzleti fórum. Ukrán cégek vegyes vállalatokat is szívesen alapítanának magyarokkal. Ígéretes az együttműködésünk a gépgyártásban és az energetikában. A két miniszterelnök legutóbbi tárgyalásain a határ melléki infrastruktúra fejlesztéséről is beszélt, ezekhez már keressük a forrásokat " - hangsúlyozta Liubov Nepop nagykövet.