Ukrajna miatt szólt be az EU az oroszoknak

Négy évvel azután, hogy az Oroszországi Föderáció jogellenesen annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió (EU) továbbra is töretlenül elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteken.
Szepesi Anita, 2018. március 16. péntek, 17:14
Fotó: Pixabay

Mogherini - aki nemrégiben Kijevben járt - az EU nevében tett nyilatkozatot abból az alkalomból, hogy Oroszország négy éve csatolta el a Krím félszigetet és Szevasztopolt. Ebben hangsúlyozta: az Európai Unió továbbra sem ismeri el és változatlanul elítéli az orosz fél nemzetközi jogot sértő lépését.

Kijelentette, a félsziget annektálása továbbra is közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár az államok egységét és szuverenitását védő nemzetközi jogrendre nézve is. Az unió nem ismeri el az Oroszországi Föderáció által a Krím félszigeten tartott választásokat sem. A félszigeten fenntartott katonai jelenlét folyamatos erősítése változatlanul kihat a fekete-tengeri térség biztonsági helyzetére. Az unió emellett határozottan elítéli a Krímet az orosz gazdaságba integráló kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését és a szabad közlekedés máris tapasztalható akadályozását - idézi Moherinit az MTI.

Mint Mogherini elmondta, az elmúlt négy évben súlyosan sérültek a krími tatárok jogai. Krími tatár médiaorgánumokat zártak be, betiltották a krími tatárok önkormányzati szervének, a medzslisznek a tevékenységeit, a közösség vezetőit és tagjait pedig üldözni kezdték. A krími tatárok, az ukránok és a félsziget valamennyi etnikai és vallási közössége számára biztosítani kell annak lehetőségét, hogy megőrizzék és továbbfejlesszék kultúrájukat, hagyományaikat, oktatásukat és identitásukat - jelentette ki az uniós illetékes.

A nyilatkozat szerint az EU ismételten követeli minden olyan ember azonnali szabadon bocsátását, akiket a nemzetközi jogot megsértve ítéltek el és tartanak fogva. Az újságírók, az emberi jogok védelmezői és a védőügyvédek számára biztosítani kell, hogy munkájukat függetlenül és indokolatlan beavatkozás nélkül végezhessék - szögezte le.

Az EU felszólított minden érintett felet a nemzetközi emberi jogi normák maradéktalan betartására a félszigeten. Kijelentette: alaposan ki kell vizsgálni minden folyamatban lévő, emberi jogi jogsértési ügyet, az erőszakos eltüntetések, kínzások és gyilkosságok eseteit is beleértve. Továbbra is rendkívül fontos, hogy a nemzetközi emberi jogi szereplők szabadon és korlátozásoktól mentesen mozoghassanak Ukrajna egész területén, a Krím félszigetet és Szevasztopolt is beleértve - húzta alá nyilatkozatában Mogherini.

Képünk forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2018.03.17 07:43

Ideje lenne elzárni a nemzethy kormánynak az ukrán gázcsapot. A akkor a bunkó ukrán nácik talán nem vernék széjjel a magyar rendszámos autókat minden héten. De hát a gumigerincű csuti kormostól ezt nem lehet elvárni neki a szájkarate a fő erőssége, az is csak a nyája előtt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.17 02:00

Na, akkor emlékezzünk meg itt az EU brüsszeli bohócainak történelmi, kapitális, égbekiáltó, évezredes öntökönlövéséről: mint tudjuk, kb. 3 éve az EU bohócai szankciót hirdettek az oroszok ellen, ami az oroszokat ugyan a világon semmiben nem tudta érinteni, kevesebb gázt. olajat azóta se adnak el Európába (se), de cserében élelmiszer-embargót vezettek be az EU-élelmiszerekre, megalapozva saját mezőgazdaságukat, és egyidejűleg a világ legnagyobb gabona-exportőrévé váltak, kinyírva ezzel az EU nem csak orosz, hanem globális gabona- és élelmiszer-exportját is, az idiótáknak... Mondom, az EU brüsszeli bohócainak történelmi öntökönlövését láthatjuk most, Oroszország pedig most már nem csak olaj- és gáz, hanem búza- és kukorica-nagyhatalom is, hála az EU idióta bohócainak:

Russia Is Exporting More Wheat Than Any Country in 25 Years

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-16/russia-is-exporting-more-wheat-than-any-country-in-25-years

From Russia, With Love: Wheat for Half the World

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-26/with-bread-loaves-and-fish-russia-is-a-food-export-powerhouse


Ha ha ha .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.16 19:13

Köszönjük, Emese. Az EU először megpróbáhatná megvédeni a saját polgárait, mielőtt a szegény ukránokért aggódik.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html