Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ugyanakkor ígéretet tett, hogy tiszteletben tartja az Oroszországgal fennálló gázszállítási megállapodást - amelyet Kijev igazságtalannak tart - amennyiben a felülvizsgálati tárgyalások nem vezetnek eredményre. A gázhálózat eladása soha nem volt napirenden. Szerdán a miniszter már megerősítette, hogy Ukrajna a felére, 27 milliárd köbméterre csökkenti orosz gázimportját az idén.

A bejelentésre Alekszej Miller, a Gazprom vezetője úgy reagált, hogy Ukrajna erről nem egyeztetett az orosz féllel, és az import csökkentésével Kijev megszegi a két ország között érvényes gázszerződést. Az orosz illetékes hangsúlyozta továbbá, hogy a meglévő szerződés értelmében Ukrajnának azért a földgázért is fizetnie kell, amit nem használ fel.

Jurij Bojko már december 30-án is arról beszélt, hogy Ukrajna felezi orosz gázimportját. A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy a magas orosz gázárat Ukrajna nem képes fizetni. Az ukrán szakminiszter szerint a kieső orosz földgázt részben saját kitermelésű szénnel váltják ki. Hozzátette: ha olcsóbb lesz az orosz földgáz, akkor Ukrajna többet vásárol majd, de akkor is csak annyit, amennyit biztosan ki tud fizetni.

Ukrajna a tavalyi utolsó negyedévben ezer köbméterenként mintegy 400 dollárért szerezte be egyetlen gázszállítójától a földgázt, ám az árat túl magasnak tartja. A múlt év utolsó hónapjaiban tárgyalásokat folytatott a mérsékléséről, de eredmény nélkül. Ukrajna 250 dollárnál alacsonyabb gázárat akar elérni ezer köbméterenként.

Ukrajna ezer köbméterenként 264 dollárt fizetett a tavalyi első negyedévben az orosz földgázért. A következő három hónapban 295,6 dollárt, a harmadik negyedévben 354 dollárt, az utolsó három hónapban pedig csaknem 400 dollárt. Az ukrán parlament a 2012. évi költségvetés kidolgozásakor 416 dolláros gázárat vett alapul ezer köbméterenként, ez az idei első negyedéves gázár.

A Gazprom biztosítja az európai gázszükséglet 25 százalékát. Ennek 80 százaléka Ukrajnán keresztül jut el az európai fogyasztókhoz.