Ukrajna nem fizet előre az orosz gázért

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot hibáztatva a tárgyalások sikertelenségéért elutasította a gázszállítások előre kifizetésére tett orosz követelést.
MTI, 2014. május 20. kedd, 18:48
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottságnak és a tagállamok kormányainak címzett és az ukrán kormány honlapján közzétett levelében az ukrán kormányfő leszögezi, hogy Ukrajna nem tagadta meg Oroszországgal szemben fennálló gáztartozásának kifizetését, de csak akkor hajlandó rá, ha a Gazprom visszaállítja az korábbi gázárat.

A kormányfő levelében kijelenti, hogy az Európai Unió, Oroszország és Ukrajna közötti háromoldalú tárgyalások Moszkva kompromisszumképtelensége miatt fulladtak kudarcba. "Mivel az orosz oldalon nincs meg a hajlandóság a vita rendezésére, az előre fizetés nem képezheti az egyeztetések tárgyát" - fogalmazott.

Oroszország az elmúlt hónapban emelte meg az Ukrajnának megszabott gázárat, amit Kijev "gazdasági hadviselésnek" minősítve elutasított és azzal fenyegette meg Oroszországot, hogy nemzetközi döntőbíróság elé viszi az ügyet.

Az orosz energiaügyi miniszter pénteken jelezte készségét egy alacsonyabb gázár kialkudására, amennyiben Ukrajna az IMF-támogatásból kész rendezni az április elsejéig felhalmozott 2,24 milliárd dolláros tartozását. Arszenyij Jacenyuk azonban közölte, hogy Ukrajna inkább nyugatról biztosítja gázellátását és nyugati befektetőket hív meg gázvezeték-infrastruktúrájának felújítására.

A Gazprom szerint Ukrajna már 3,51 milliárd dollár kifizetetlen gázszámlát halmozott fel, és a cég kilátásba helyezte a szállítások leállítását június elején, amennyiben a következő tételeket Ukrajna nem fizeti ki előre. A Gazprom a júniusi gázszállításért 1,66 milliárd dollárt (1,2 milliárd euró) követel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Csonkamagyarorszag, 2014.05.20 21:25

@na4: Hogy mi van Angliaban az lenyegtelen. Kulonben az ukranok mar kapjak a gazt Orbanisztanbol. Tobb mint valoszinu ingyen mert nincs penzuk. Igazan szep hogy gazdag Orbanisztan igy kisegit egy szegeny szomszed allamot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2014.05.20 21:05

Hát akkor nem llesz gáz, majd megy Kínába. Szerencsétlen hülyék azt hiszik, hogy ök osztják itt a lapot. Angliában amúgy elörefizetéses rendszer van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html