Ukrajna: óvatos lett az uniós tiltólista

Nincsenek orosz csúcspolitikusok azon 21 ember között, akiket vízumtilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtottak hétfőn az EU-országok külügyminiszterei annak nyomán hogy az előző nap az Ukrajnához tartozó Krím félszigeten népszavazást tartottak, és a résztvevők nagy többsége az Oroszországhoz csatlakozás mellett foglalt állást.
MTI, 2014. március 17. hétfő, 18:58
Fotó: Napi.hu

A listán 13 orosz, valamint 8 oroszpárti ukrán tisztségviselő található. Köztük van három magas rangú orosz katonai parancsnok, a krími autonóm köztársaság elnöke és miniszterelnöke, valamint az orosz törvényhozás több magas rangú tisztségviselője.

Tagadják az oroszok az amerikai vagyont

Egymás után cáfolták a Washingtonban beutazási tilalommal és kintlévőségük befagyasztásával büntetett orosz politikusok, hogy vagyonuk lenne az Egyesült Államokban. Barack Obama amerikai elnök rendelete a Kreml befolyásos tanácsadóit és vezető parlamenti, illetve kormányzati tisztséget betöltő politikusokat sújtja. Obama azután döntött szankciókról, hogy az Ukrajnához tartozó Krímben referendumot tartottak a félsziget Oroszországhoz csatlakozásáról. A voksolók közel 100 százaléka igent mondott a csatlakozásra.

A büntetőintézkedésekre Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes reagált először. A politikus a Twitter mikroblogon ironikus stílusban megjegyezte: "Obama elvtárs, és mit csináljanak azok, akiknek se számlái, se tulajdona nincs külföldön? Vagy Ön erre nem gondolt?".

Leonyid Szluckij, a duma (az orosz törvényhozás alsóháza) Független Államok Közösségének tagállamaival és a határon túl élő oroszokkal foglalkozó bizottságának vezetője is közölte, hogy sem számlája, sem ingatlanja nincs az Egyesült Államokban, az amerikai magánlátogatásokról pedig a szankció miatt le kell mondania. Szluckijt mindazonáltal nagyon elszomorították a büntetőintézkedések, amelyekre, mint mondta, számítottak Moszkvában.

Jelena Mizulinának, az Igazságos Oroszország parlamenti ellenzéki párt politikusának - állítása szerint - nincs külföldi vagyona, de kellemetlennek tartja, hogy feketelistára került. Szerinte az Egyesült Államok részéről a szankciók "méltóságon aluliak", egy erős ország számára ez nem megengedhető.

Andrej Klisasz, a törvényhozás felsőházának alkotmányügyi és jogi bizottsági elnöke nem lát semmilyen tragédiát az őt is sújtó amerikai büntetőintézkedésben. Azt mondta, hogy egy svájci nyaralót leszámítva minden vagyona Oroszországban van, és teljesen megfelel neki az a társaság, amelybe ilyen módon bekerült.

Barack Obama utasítása kiterjed Valentyina Matvijenkóra, az orosz parlament felsőházának elnökére is. A politikus sajtószolgálata közölte, hogy Matvijenkó egyelőre nem kommentálja a szankciót.

Az intézkedés Vlagyiszav Szurkovot és Szergej Glazjevet, az orosz államfő befolyásos tanácsadóit is érinti.

Az orosz politikusok Egyesült Államokban lévő vagyonának befagyasztásán és a beutazási tilalmon kívül amerikai állampolgárok nem léphetnek hivatalos kapcsolatba a listán szereplő orosz politikusokkal. Azokat is megbüntetik az Egyesült Államokban, akik segítséget nyújtanak az orosz hadiiparnak, illetve anyagi segítséget nyújtanak a listán szereplőknek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Isaszeg, 2014.03.17 20:19

Mint ahogy a mai ny-europai sajto irja a verszegeny europai valaszocska (inkabb beszaras) felbatoritja a ruszkikat a kovetkezo "felszabadito" lepesekre. Donyec a kovetkezo, majd egesz K-Ukrajna, Moldova. Mindazok "megemesztese" utan jon a Trianon II altal letrehozott 2,5 milliora lecsokkent "Putapest" es kornyeke mint konnyu csemege lenyelese.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.03.17 19:46

"Dimitrij Kiseljov a tv-műsorában egy atomfelhőt ábrázoló kép előtt állt és azt mondta, hogy Oroszország az egyetlen ország a világon, amely képes radioaktív felhővel beborítani az Egyesült Államokat "

http://indavideo.hu/video/Lazar_2010-ben_Az_orosz_energiauzlet_ertekvalasztas_a_szabadsag_ellen?s=31.63

ahogy lázár mondta, aki oroszokkal üzletel, akik az oroszok seggét nyalják, azok értékrendet választottak.. Nagy Imre gyilkosai mellé álltak a sorba...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.17 19:32

..eldöntötték ezt már hónapokkal ezelőtt ,de lehet,hogy évekkel ezelőtt ,a többi színjáték a Világ számára !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html