Jurij Usakov azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin és Barack Obama nemrég a franciaországi Normandiában két alkalommal is szót váltott egymással, és megállapodtak, hogy telefonon tartják a kapcsolatot. Az orosz és az amerikai elnök június 6-án találkozott egymással a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepség alkalmával.

Jurij Usakov hozzátette, hogy az orosz államfő folytatja a "nagyon konstruktív, és hasznos háromoldalú egyeztetéseket az ukrán helyzetről" Angela Merkel német kancellárral és Francois Hollande francia államfővel.

A tanácsadó arról is beszámolt, hogy Putyin csütörtökön késő este, a héten már másodszor, telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán államfővel. A politikusok megvitatták a múlt pénteken történteket, amikor Marinovka falunál ukrán katonai páncélozott szállító járművek sértették meg az orosz határt. Az orosz elnöki tanácsadó nem tudta megmondani, hogy az ukrán államfő elnézést kért-e az incidensért.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Porosenko a késő esti telefonbeszélgetés során ismertette béketervének legfőbb pontjait és végrehajtásának menetrendjét, határidőit. Az ukrán elnök a Délkelet-Ukrajnában foglyul ejtett túszok (az EBESZ-megfigyelők) szabadon engedését és az orosz-ukrán határ hatékony ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Remélte, hogy az orosz elnök a délkelet-ukrajnai tűzszünettel együtt a béketervet is támogatja.

Az orosz államfő keddi ausztriai hivatalos látogatásán az addigra ismertté váló ukrán elnöki béketerv figyelembe vételével fog tárgyalni Didier Burkhalter svájci államfővel, külügyminiszterrel, az EBESZ soros elnökével - mondta Jurij Usakov. Szavai szerint a politikusok "az órák egymáshoz igazítása végett" találkoznak. A svájci politikus májusban terjesztette elő az ukrán válság rendezésének menetrendjét, amely azonban egyelőre csak a papíron létezik.

Eközben Moszkvában egymásnak ellentmondó adatok jelennek meg az Ukrajnából Oroszországba menekülők számáról. Andrej Kelin, EBESZ-nél akkreditált orosz nagykövet a szervezet állandó tanácsában pénteken azt közölte, hogy 19 ezer menekült érkezett Ukrajnából Oroszországba, és a számuk tovább nő.

Csütörtökön Konsztantyin Romodanovszkij, az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat vezetője a Rosztovi területi Taganrogban azt mondta, hogy az Ukrajnával határos orosz régiókban csak az utóbbi négy nap alatt 330 ezerről 400 ezerre nőtt az ukrán menekültek száma.