Ukrajna tiltakozik a krími gabonaexport miatt

Kijev tiltakozik amiatt, hogy Oroszország a Krímből gabonát exportál, szerinte ez jogellenes, miután a terület Ukrajnához tartozik, s Oroszország csak egyszerűen elfoglalta.
Inforádió, 2014. július 13. vasárnap, 18:50
Fotó: Napi.hu

Oroszország és Ukrajna a térség két legnagyobb gabonaexportálója és már régóta versenyben állnak egymással az észak-afrikai és a közel-keleti piacok megszerzéséért.

Oroszország a napokban jelentette be, hogy a Krímből gabonát exportál Szaúd-Arábiába és Ciprusra. Szaúd-Arábiába 22 648 tonna árpát, Ciprusra pedig 4603 tonnát.

Ihor Svajka ukrán mezőgazdasági miniszter az ukrán Unian hírügynökségnek kifakadt, azt mondta: "képtelen vagyok felfogni, hogy ezt miképpen tudják megtenni, hiszen a Krím ukrán terület, Kijev engedélye nélkül senki sem exportálhat a félszigetről".

A számos kikötővel rendelkező Krím az idén 400-500 ezer tonna gabonát tervez exportálni a július 1-jével kezdődött piaci évben, ami fele annak, mint amennyit betakarítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.07.14 08:57

"Ihor Svajka ukrán mezőgazdasági miniszter az ukrán Unian hírügynökségnek kifakadt, azt mondta: "képtelen vagyok felfogni, hogy ezt miképpen tudják megtenni, hiszen a Krím ukrán terület, Kijev engedélye nélkül senki sem exportálhat a félszigetről"."

Valahol lemaradt az események követésével. A Krimen már a rubel a fizetőeszköz egy ideje, mint ahogy Kárpátalján az ukrán hrivnya. Gondolom az utóbbival nincs is különösebb gondja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.07.13 23:47

Lehet, de ez esetben ugyanez a helyzet Kárpátalján.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html