Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak sohasem volt hivatalosan a tagja - hangsúlyozta.

A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát az ukrán parlament máig nem ratifikálta. A FÁK - amelynek székhelye a fehérorosz fővárosban, Minszkben van - közösségi politikáját államok közötti koordinációs testületeken keresztül alakítja ki. Ilyen testület a FÁK-országok államfőinek, kormányfőinek, külügy-, illetve védelmi minisztereinek, valamint határőrparancsnokainak tanácsa, valamint a tagállamok közgyűlése és gazdasági bírósága.

"Semmi keresnivalónk nincs ezekben a testületekben a jelenlegi körülmények között, amikor egy agresszor ország koordinálja a tevékenységüket" - szögezte le Porosenko az "agresszor" jelzővel Oroszországra célozva.

Az elnök Pavlo Klimkin külügyminisztert felkérte, hogy egy héten belül terjessze elé az ország FÁK-képviselőinek visszahívásáról szóló indítványt. "A parlamenthez fordulunk, hogy érvénytelenítse az általa ratifikált megállapodást Ukrajnának az egyeztető testületekben való részvételéről, továbbá azon megállapodásokat, amelyeknek már nincs értelmük Ukrajna számára" - közölte az államfő.

A kép forrása: Pixabay.