Ukrajna visszahívja képviselőit a FÁK-országok koordinációs testületeiből

Ukrajna véget vet tevékenységének és visszahívja képviselőit a szovjet utódállamok által alapított Független Államok Közössége (FÁK) koordinációs testületeiből - jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök szerdán Kijevben, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) ülésén - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. május 2. szerda, 19:49
Fotó: Shutterstock

Ukrajna nem kilép a FÁK-ból, hiszen annak sohasem volt hivatalosan a tagja - hangsúlyozta.

A Szovjetunió szétesésével 1991 decemberében létrejött, 12 tagú Független Államok Közösségének alapokmányát az ukrán parlament máig nem ratifikálta. A FÁK - amelynek székhelye a fehérorosz fővárosban, Minszkben van - közösségi politikáját államok közötti koordinációs testületeken keresztül alakítja ki. Ilyen testület a FÁK-országok államfőinek, kormányfőinek, külügy-, illetve védelmi minisztereinek, valamint határőrparancsnokainak tanácsa, valamint a tagállamok közgyűlése és gazdasági bírósága.

"Semmi keresnivalónk nincs ezekben a testületekben a jelenlegi körülmények között, amikor egy agresszor ország koordinálja a tevékenységüket" - szögezte le Porosenko az "agresszor" jelzővel Oroszországra célozva.

Az elnök Pavlo Klimkin külügyminisztert felkérte, hogy egy héten belül terjessze elé az ország FÁK-képviselőinek visszahívásáról szóló indítványt. "A parlamenthez fordulunk, hogy érvénytelenítse az általa ratifikált megállapodást Ukrajnának az egyeztető testületekben való részvételéről, továbbá azon megállapodásokat, amelyeknek már nincs értelmük Ukrajna számára" - közölte az államfő.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK