Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Parubij a plenáris ülést megnyitva fordult a demonstrálókhoz, kijelentve, hogy ha a képviselők nem tudnak bejutni az épületbe, nem fognak tudni szavazni, s így teljesíteni sem tudják a tüntetők követelését - írja az MTI.

Kedden különböző ellenzéki pártok és mozgalmak több ezer támogatója vonult a parlament elé, hogy a politikai reformok folytatásáért tüntessen. A megmozdulást Miheil Szaakasvili, az ukrán állampolgárságától megfosztott volt odesszai kormányzó és egykori georgiai elnök Új Erők Mozgalma nevű pártja kezdeményezte, amelynek hívei mellett nagy számban jelentek meg a Donbasz ukrán önkéntes alakulat támogatói, de csatlakozott több ellenzéki parlamenti párt, a lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics), Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja, valamint a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) és a Jobboldali Szektor (PSZ) is.

A tüntetők fő követelései a parlamenti mentelmi jog megszüntetése, egy korrupcióellenes bíróság létrehozása és a választási rendszer megváltoztatása.

A demonstrálók mintegy ötven sátrat vertek fel a parlamenthez vezető Hrusevszkij utca kellős közepén és a Mariinszkij parkban, kijelentve, hogy addig nem mozdulnak, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Kedden délután kisebb összecsapás tört ki a tüntetők és a rendfenntartók között, amelyben többen megsérültek. A demonstrálók megtámadták a parlamentből kilépő egyik kormánypárti képviselőt is, lökdösték és különböző tárgyakkal dobálták, de azóta csillapodott a helyzet. Szerda délelőtt helyszíni beszámolók szerint már csak mintegy kétszáz demonstráló volt a parlamentnél.

Petro Porosenko ukrán elnök - elébe menve a tüntetők egyik követelésének - kedden alkotmánymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé, indítványozva a képviselői mentelmi jog felfüggesztését 2020-tól.

Kedd este Szaakasvili a tüntetők előtt mondott beszédében kijelentette, hogy Viktor Janukovicsot - a 2014-ben a Majdan-tüntetések nyomán posztjáról menesztett, Oroszországba menekült elnököt - "gyűlölték az ukránok, de Porosenkót még nála is jobban gyűlölik", és ez - tette hozzá - szomorú.