Oroszország évente 100 milliárd köbméter gázt transzportál Ukrajnán át Nyugat-Európába, ez európai exportjának 80 százalékát jelenti. A 15,5 milliárd euróba kerülő Déli Áramlat csökkentené az oroszok függőségét az ukrán csővezeték-rendszertől.

Az ukránok ezzel meghatározó jelentőségú bevételkiesést szenvednének el, és elvesztenék a Moszkvával szembeni - gyakorlatilag egyetlen - nyomásgyakorlási eszközüket. Ezért már többször felszólították az oroszokat, hogy hagyjanak fel ezzel a tervvel, s cserébe azt ajánlották, vegyenek részt gázszállító vezetékrendszerük korszerűsítésében, amit az Európai Unió támogat.

Az unió energiaügyi biztosa júniusban tesz látogatást Kijevben, a modernizálási munkák hivatalos megkezdésének alkalmából - írta a RIA Novosztyi. Mint Bojko mondta, minél jobban sikerül a vezetékrendszer korszerűsítése és Ukrajna megbízhatóságának bizonyítása, annál kisebb lesz az esélye a Déli Áramlat terve megvalósításának. A korszerűsítési munkák költségét mintegy 6,5 milliárd dollárra becsülik.