A szaktárca keddi közleménye szerint a repülésre a NATO Észak-atlanti Tanácsa által jóváhagyott és előre meghatározott útvonalon került sor. A NATO hétfőn közölte, hogy AWACS típusú, légtérfigyelő és -ellenőrző repülőgépeket küld Lengyelország és Románia térségébe az ukrajnai konfliktus nyomon követése érdekében.

A román szaktárca közlése szerint a repülés egy betervezett hadgyakorlat része, amit rendszeres időszakonként végrehajtanak, és célja a légi járőrözést végző erők edzése. Rámutattak: az ilyen típusú gépek 9 ezer méter magasan repülnek, és a radarokat 31 ezer négyzetkilométeres távolságból képesek felderíteni, illetve alacsonyan és közepes magasságban repülő célpontokat is észlelni képesek maximum 400 kilométer és 520 kilométer magasságon belül.

A hétfői döntést követően egy NATO-illetékes úgy fogalmazott, hogy az AWACS-missziók a helyzet jobb megfigyelését teszik lehetővé. A gépek kizárólag a NATO-tagok légterében repülnek, egyértelművé téve, hogy a szövetségesek felderítőgépei nem repülnek be Ukrajna légterébe. A tisztviselő azt is tudatta, hogy a gépek a németországi Geilenkirchenből és a nagy-britanniai Waddingtonból szállnak majd fel.