Ukrajnával riogat az OECD is - Ez vár Magyarországra

Az idei gyorsuló növekedés mellett az Európai Bizottság tegnapi jelentése után az OECD is egyebek mellett az ukrán helyzet magyar gazdaságra gyakorolt hatására figyelmeztet.
Napi.hu, 2014. május 6. kedd, 11:00
Fotó: Reuters

Az OECD most publikált elemzésében a tavalyi 1,2 százalékos növekedés után idén 2, jövőre 1,6 százalékos bővülést vár a magyar gazdaságban. A nemzetközi szervezet szerint a mérsékelt növekedés várhatóan folytatódik, amelyet az export növekedése és a magánberuházások fokozatos bővülése húzhat - véli az OECD, hozzátéve: a beruházások növekedését visszafogja az ellentmondásos belpolitika miatti bizonytalan üzleti környezet és a szigorú hitelezési feltételek, amelyet az MNB növekedési hitelprogramja (nhp) és az alacsony alapkamat csak részben enyhít.

A ciklikus lazítás és a bérek visszafogása a maginflációt a 3 százalékos inflációs cél közelében, míg a pénzromlás ütemét átmenetileg ez alatt tartja. A munkanélküliség szintje nagyjából stabilizálódhat az előrejelzési időhorizonton, a folyó fizetési mérleg szufficitje pedig tovább emelkedhet.

Az OECD szerint a pénzpiacok közelmúltbeli turbulencia miatt fontos a prudens monetáris politika, az MNB-nek a további kamatvágások haszna és a forint hirtelen gyengülésének akut kockázata között kell egyensúlyoznia. A nemzetközi szervezet szerint a tartós folyómérleg-többlet ellenére Magyarország továbbra is törékeny a globális pénzpiacok turbulenciáival szemben. A forint további gyengülése növelheti az adósságszolgálatot, mivel az állomány jelentős része devizában denominált és/vagy külföldi kézben van.

Emellett az OECD arra is figyelmeztet, hogy a relatíve erős kereskedelmi kapcsolatok miatt, a gazdasági növekedésre kockázatot jelenthet az egyre eszkalálódó ukrán helyzet is.

A magyar gazdaság fő mutatószámai
201320142015
GDP (százalék)1,22,01,6
Infláció (év/év, százalék)
1,70,52,8
Munkanélküliségi ráta (százalék)
10,28,78,9
Államháztartási hiány (a GDP %-ában)-2,3-2,9-2,9
Bruttó államadósság (a GDP %-ában)89,490,390,1
Folyó fizetési mérleg egyenlege (a GDP %-ában, piaci érték)33,63,9
Forrás: OECD

Miközben a lakossági beruházások továbbra is visszafogottak, az állami beruházások megugrottak. Az üzleti szféra beruházásai és a vállalati hitelezés tartós fellendülést mutat. A hitelezés tartós növekedéséhez szükség van a bankok működési környezetének javítására, valamint a pénzintézetek mérlegének további tisztítására - állapította meg az OECD.

Aligha csökken tovább a munkanélküiség

A szervezet szakértői szerint a semleges költségvetési politikának köszönhetően az áht-hiány bőven a cél alatt maradt 2013-ban. A 2014-es 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycél több mint 1 százalékpontos lazítást jelent, főleg a magasabb bérek, állami beruházások és családi kedvezményeken keresztül. Az OECD a költségvetési irányvonalban 2015-ben sem vár jelentős változást, ugyanakkor megjegyzi: a 2014-re tervezett jelentős fiskális lazítást követően a kormánynak vissza kell térnie a középtávú költségvetési célok tartásához.

A 2014 eleji gazdasági folyamatok erősödő belső fogyasztást és exportot jeleznek. A jelentés szerint a reáljövedelmek növekedéséhez egyebek mellett a tanárok és egészségügyi dolgozók fizetésemelése, valamint a foglalkoztatás jelentős bővülése járult hozzá. Az utóbbival kapcsolatban az OECD megjegyezte: a foglalkoztatás növekedése jórészt a közmunkaprogramnak köszönhető. A rezsicsökkentés pedig a nulla közelébe vitte az inflációt, ezzel megdobva a reálbéreket. A munkanélküliség alakulását illetően az OECD nem valószínűsíti, hogy a ráta tovább esne, amellett, hogy a közmunkaprogramok enyhe és fokozatos leépítésével számol a szervezet elemzése.

Világszerte gyorsul a növekedés

A globális gazdasági növekedés és a világkereskedelem az OECD várakozásai szerint idén és jövőre is visszafogottan ugyan, de tovább erősödik. A világgazdaság idén 3,4, jövőre 3,9 százalékkal nőhet, míg a világkereskedelem idei várt 4,4 százalékos bővülése jövőre 6,1 százalékra hízhat.

Laza marad a monetáris politika
Az euróövezetben további kamatcsökkentést is valószínűnek tart a nemzetközi szervezet az alacsony infláció miatt, valamint Japánban, ahol az eszközvásárlási program folytatását várja. Az USA-ban az eszközvásárlási program befejezésére számítanak idén, 2015-ben pedig már szigoríthat a Fed. Kínában az OECD szerint monetáris lazításra lennek szükség, amennyiben a gazdaság hirtelen befékezne.

Az OECD-országok gazdaságának idénre várt 2,2 százalékos növekedése jövőre 2,8 százalékra gyorsulhat. A gazdasági aktivitást az alkalmazkodó monetáris politika, a támogató pénzügyi környezet, valamint a költségvetési konszolidációk mérséklődő visszafogó hatása támogathatja. A munkanélküliség vélhetően csak kissé mérséklődik, az inflációs nyomás pedig kicsi marad.

A nagy feltörekvő országokban a növekedés továbbra is a korábbiaknál visszafogottabb marad, a szigorúbb pénzügyi és hitelezési környezet, valamint a múltbeli szigorítások hatása eredményeképpen, ráadásul a potenciális növekedési kilátásokra kínálati oldali korlátok is negatív hatást gyakorolnak. Kínában lassuló a gazdasági növekedést vár az OECD: az idei 7,4 százalék után 2015-ben 7,3 százalékos lehet a bővülés.

Az USA-ban a 2014-es 2,6 százalék után jövőre 3,5 százalékkal nőhet a gazdaság, csökken a munkanélküliség, az infláció pedig a cél közelébe emelkedhet. Az eurózónában ennél visszafogottabb lesz az élénkülés, az idei 1,2 százalékról 1,7-re bővülhet a valutaövezet gazdasága. Itt továbbra is magas munkanélküliséggel és csak lassan enyhülő dezinflációs nyomással számol az OECD.

A szigorúbb költségvetési konszolidáció miatt a japán gazdaság idén is és jövőre is 1,2 százalékkal bővülhet, a maginfláció tovább emelkedhet, de az inflációs cél alatt maradhat.

A strukturális reformokat minden gazdaságban folytatni kell a gazdaságok ellenállóképességének javítása, valamint a növekedés és a munkaerő-piaci kilátások erősítése érdekében. Továbbá a mind a külső, mind a hosszú távú fiskális terheket enyhíteni kell - olvasható az elemzésben.

Kockázatok is maradtak

Az OECD szerint a javuló kilátások ellenére maradtak kockázatok. Ezek között Kínában a gazdaság lassulását és a bankrendszer törékenységét említették. Néhány feltörekvő gazdaság pénzügyileg továbbra is törékeny, de az USA monetáris politikájának normalzálódása is okozhat negatív hatásokat. Az OECD - az EB-hez hasonlóan- kiemelte az Ukrajnában kialakult geopolitikai kockázatokat.

A nagyobb képért kattintson!

Az eurózónában tovább csökkenhet az infláció, ha mégsem nő a gazdaság vagy az euró tovább erősödik, esetleg az inflációs várakozások bizonytalanná válnak. A pénzügyi sérülékenység csökkentése végett a jelentés a bankszektor megerősítését és a bankunió intézményének teljes felállítását szorgalmazza. Az OECD emellett azt is hangsúlyozza, hogy az eurózóna bankjainak eszközvizsgálatának megbízható becslést kell tartalmaznia a tőkeszükségletről, amelyet gyors feltőkésítésnek kell követnie.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.05.06 12:32

2013-ban befejeződik az EU-s költségvetési ciklus. Az abban a ciklusban megítélt támogatásokat, EU-s pénzeket az n+2 szabály szerint 2015-ig lehet felhasználni.

Milyen érdekes: 2015 és 2016 években az előrejelzések szerint (MÉG A KORMÁNYUNK SZERINT IS!) csökkenni fog a növekedés, a beruházási ráta.

De: Mi nem kérünk az EU-ból!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbbajobbb, 2014.05.06 12:29

..nem kell itt jósolgatni ,mert majd ukrajna ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html