Megjött a bevándorlók étvágya

Már nem elégednek meg a minimálbérrel a Lengyelországban munkát vállaló ukrán vendégmunkások, akiknek nem csupán a keresete nő, de több pénzt is küldenek haza.
Barabás Júlia, 2019. augusztus 31. szombat, 07:20
Fotó: Getty Images

Az Ukrajnából Lengyelországba érkezett vendégmunkásoknak egyre nagyobbak az anyagi elvárásaik - írja a gazeta.pl. Míg 2017-ben még egynegyedük a minimálbérért is hajlandó volt munkába állni, ma ilyen fizetésbe csak néhány százalékuk egyezik bele. Nő az a pénzösszeg is, amit hazaküldenek.

A munkaerőpiaci vizsgálatokat végző Progres csoport felméréséből kiderül, hogy 34 százalékuk többet akar keresni annál, amennyit jelenleg kap. 2500 zloty (180 ezer forint) nettóért alig 7 százalékuk hajlandó dolgozni - ez az arány 2017-ben még 24 százalék volt. A megkérdezettek nagyjából 2500-3400 zlotys fizetést vármak el, 55 százalékuk, azaz több, mint a felük nettó 3000 zloty alatt nem akar dolgozni.

A vizsgálat felhívta a figyelmet még egy érdekességre is, nevezetesen arra, hogy ha minden ukrán vendégmunkás Lengyelországban dolgozna, akkor megoldódnának az ország munkaerőgondjai. Csak az építőiparban 100 ezer dolgozó hiányzik jelenleg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.08.31 08:22

Ha belegondolunk. nyelvi nehézségek nincsenek. Az ukrán képzettség nem alacsonyabb a lengyelnél - na jó, nem az elektronikai iparban. A fizetés miért ne lenne aznos a lengyelekével - és tessék, eltartják magukat, haza is küldenek pénzt, Lengyelországban is el lesznek végezve a szükséges munkák. Csak jöjjön meg az étvágyuk - ezt kívánhatja minden lengyel, kivált Kelet-Lengyelországban. Ukrajnában meg hiányozni fognak ugyanezek az emberek - de hát, ez a fejletlenség, töketlenség, koncepciótlanság jutalma !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html