Látványosan drágul a céklaleves

Ukrajnában az infláció egyik sajátos mutatója az úgynevezett céklaleveskosár, amely ezt mutatja, hogy az ott élők nemzeti éltele, illetve annak összetevői mennyivel kerülnek többe, mint korábban.
Barabás Júlia, 2020. április 7. kedd, 13:05
Fotó: Napi.hu

Az ukrán nemzeti bank hasonlóan a világ más jegybankjaihoz rendszeresen nyilvánosságra hozza  az élelmiszerek inflációs mutatóját, amit ott borscskosárnak, azaz céklaleveskosárnak hívnak, mert kiderül belőle, hogy az ukránok kedvenc ételének hozzávalóit mennyivel drágábban vagy netán olcsóbban lehet megvásárolni - derül ki a lengyel Rzeczpospolita cikkéből.

A bank jegyinternetes oldalán megjelent friss adatok szerint március 27. és április 2. között a borscskosár két százalékkal drágult, miután a hozzávalók, a cékla, a bab, a hagyma és a hús 8,6 százalékkal lettek drágábbak az ukrán üzletekben. A kijevi központi bank szerint a gyors áremelkedés mögött a piacok bezárása áll a koronavírus-járvány nyomán, ami a spejzolás miatt korábbinál nagyobb kereslettel találkozik.

A múlt héten mégsem a borscs hozzávalói vitték a prímet a drágulásban, mert a legjobban a citrom (31,8 százalék), a narancs (10,7 százalék), a hajdina és a fokhagyma (9,1 százalék) ára emelkedett. A bank ezt azzal magyarázza, hogy leértékelték a hryvnyát, és a citrom, a narancs és a fokhagyma importáru Ukrajnában.

Idén februárban az élelmiszerek inflációja éves szinten 2,4 százalékot tett ki, ami lassulást jelent a januárhoz viszonyítva, amikor az 3,2 százalék volt. A jegybank szakértői egyelőre nem látják az infláció emelkedésének kockázatát, mert számos árucikk drágulását a járvánnyal járó átmeneti vásárlási láz okozza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.07 16:43

@Darabont1453: "ez a legkisebb gondjuk"

Igen, kellett nekik fölülni az amerikai provokációnak és megpuccsolni a választott elnököt, akinek már egyébként is csak pár hónap volt hátra a mandátumából. Jól ráfaragtak a szerencsétlenek, országuk csődben, aranytartalékukat elvitték a jenkik, stb. Isten nem ver bottal, ugye.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.04.07 15:06

Van nekik nagyobb gondjuk is annál, hogy mennyibe kerül a céklaleves....
Sőt...ez a legkisebb gondjuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html