Ukrajna ma még nem kész arra, hogy módosítsa a hatályos törvényeket annak érdekében, hogy az Európában alkalmazott feltételek mellett biztosítsa szerződés megkötését. Valójában a legegyszerűbb megoldás a hatályos szerződés meghosszabbítása, amit felajánlottunk az ukrán félnek - mondta Novak. Szavai szerint az ukrán fél "konstruktív" magatartása, "elfogadható és gazdaságilag versenyképes tarifák", valamint a Gazprom és a Naftohaz közötti vitás, a választott bíróságokon lévő ügyek lezárása esetén - Moszkva peren kívüli megállapodást javasolt Kijevnek - az ukrán gázszállítási rendszert továbbra is használni lehetne. A miniszter szerint az orosz feltételekkel kapcsolatban ukrán részről nem érkezett ajánlat - írta az MTI.

Az uniós bizottsági alelnökkel nem tárgyalt a 2019 utáni Ukrajnán keresztüli gáztranzit paramétereiről és nagyságáról. A miniszter szerint ez elsősorban a kereskedelmi vállalatok feladata.

Megállapodtak arról, hogy szeptember második felében, az ukrán választások és az új kijevi kormány megalakulása után újabb háromoldalú konzultációt tartson Oroszország, Ukrajna és az EU. A miniszter szerint a Gazprom hajlandó felújítani a 2015-ben Kijev által leállított közvetlen gázszállításokat Ukrajnának és 25 százalékkal csökkenteni az árat.

Novak szerint Moszkva diszkrimináció- és politikamentes megközelítést vár el az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezeték ügyében, és elutasítja a projektek ellen egyoldalúan bevezetendő amerikai szankciókat. Kifejezte készségét a Baltikumba irányuló áramszállítás folytatására.

Anton Sziluanov miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter sajtótitkára elmondta: Sefcovic látogatása során megállapodás született egy munkacsoport felállításáról, amelynek feladata a dollár helyett saját devizában történő elszámolásra való áttérés gyakorlati előmozdítása lesz, egyebek mellett az energiakereskedelem területén is. Szó esett európai részvétel lehetőségéről is az orosz nemzeti fejlesztési projektekben.