Percenként két ukrán hagyja el hazáját

Őrült tempóban fogy Ukrajna lakossága, az ország munkáltatói 35 évnél fiatalabb munkavállalókat keresnek, ám inkább csak 55 évnél idősebbeket találnak.
Barabás Júlia, 2019. július 25. csütörtök, 12:11
Fotó: Getty Images

Minden percben két ukrán hagyja el hazáját, hogy vendégmunkásként dolgozzon külföldön - írta a lengyel Rzeczpospolita. Ez csak a legszemléletesebb azok közül az adatok közül, amelyek azt mutatják, hogy Ukrajnában válságossá válthat a munkaerőhiány.

A további adatok szerint 2030-ig a szakmájukban dolgozó és otthon is maradó ukránok száma 15 százalékkal, 2050-ig csaknem egyharmadával csökkenhet. A kelet-közép-európai országok közül csak Bulgáriában és Lettországban lesz rosszabb a helyzet, mert kisebbek a (ma még) 42 millió lakosú ukránnál.

A Nemzetközi Valutaalap szerint hasonló a helyzet az egész régióban. Válaszul a lengyelek, a csehek és a szlovákok radikálisan leegyszerűsítették a külföldiek alkalmazásának szabályait, ezért hatékonyan tudnak vendégmunkásokat importálni, akik között nagyon sok az ukrán.

Közben Ukrajnában továbbra is alacsonyak a fizetések, a dolgozók jogainak védelme gyenge, az árak viszont magasak. A szakértők azt javasolják a vállalatoknak, hogy aktívabban foglalkoztassák az 55 év felettieket. A cégek többsége azonban fiatal munkásokat keres, maximum 35 éves korig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.07.25 22:03

@Darabont1453:
"...Az " elmúltnyócév +1 " alatt 600.000 magyar lépett le és lett migráncs nyugaton..."

De hogy ez bekövetkezhetett, azt köszönheted az előtte szörnykormányzásnak, a cocilista Bajnai, Gyurcsány-bagázsnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.07.25 13:59

Nem kell nekünk az ukránokkal foglalkozni, mert a saját számaink is elég szégyenletesek.

Minden hatodik magyar gyerek külföldön születik. Az " elmúltnyócév +1 " alatt 600.000 magyar lépett le és lett migráncs nyugaton. Szóval mielőtt szörnyülködni kezdünk az ukrán szákokon, szörnyülködjünk egy kicsit a saját számainkon is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html