Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint a sérült rendőrök közül 19-et kellet kórházba szállítani. A korábbi hírek 15 sérült rendőrről szóltak - idézi az MTI.

Az UNIAN jelentése alapján szélsőséges nacionalisták - a Nackorpusz tüntetői egyesülve egy másik szervezet, a Nemzeti Osztagok (Nacionalni Druzsini) aktivistáival - előbb Kijevben demonstráltak, és az elnöki hivatal előtt csaptak össze a rendőrökkel. Ott két rendőr és egy nemzeti gárdista sérült meg. Onnan Cserkasziba utaztak Petro Porosenko kampányrendezvényére, hogy ott közöljék az államfővel követeléseiket. Mire megérkeztek, Porosenko már befejezte beszédét, és elhagyta a helyszínt. Ekkor túlfűtött radikális tüntetők áttörtek a rendőrsorfalon, és feljutottak a színpadra.

A nacionalisták a nemrég kipattant hadiipari korrupciós botrány miatt tüntettek. Oknyomozó újságírók a múlt hónap végén hozták nyilvánosságra, hogy az ukrán hadsereget fegyverekkel ellátó Ukroboronprom állami hadiipari konszern beszállítói éveken át piaci áron felül vásároltak különféle alkatrészeket, köztük Oroszországból csempészetteket és rossz minőségűeket is. Az ügyletek milliós hasznot hoztak egyes vállalati vezetőknek és beszállítóknak, utóbbiak között a közvetlenül az államfő alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes vezetője fiának.

A botrány komoly társadalmi visszhangot váltott ki Ukrajnában. Általánosságban nagy tisztelet övezi a Donyec-medencei konfliktusban a hazát védő ukrán katonákat, és a lakosság a háborúra való tekintettel azt is elfogadta, hogy az államnak magasak a katonai kiadásai. Mindezek miatt különösen nagy bűnnek számít lopni a hadseregtől. Noha Porosenko személyesen nem érintett a korrupciós botrányban, komoly presztízsveszteséget jelent számára, hogy ő, aki kampányában magát az erős hadsereg megteremtőjeként diszponálta, eltűrte, hogy évekig nyerészkedjenek a hadiipari beszerzéseken.

Arszen Avakov belügyminiszter közben vasárnap azzal az intelemmel fordult a "valódi hazafiakhoz", hogy elsősorban az ország érdekeit tartsák szem előtt, és ne engedjék eluralkodni a gyűlöletet és a káoszt. Kijelentette, hogy a korrupció felett érzett "igazságos harag" nem igazolhat más bűncselekményeket. Ezért leszögezte, hogy a törvény szerint felelősségre lesznek vonva a rendbontások résztvevői. Avakov korábban már több ízben kinyilvánította, hogy az alá rendelt erők mindent megtesznek a rend biztosításáért mind a kampány ideje alatt, mind pedig a március 31-i elnökválasztás napján.