A lengyelországi munkaügyi statisztikára érezhető hatással volt, hogy a külföldi vendégmunkások a koronavírus-járvány idejére elutaztak Lengyelországból - jelentette a lengyel statisztikai hivatal (GUS). Áprilisig a társadalombiztosítás 48 ezer külföldi távoztát regisztrálta, ezek többsége ukrán volt. A Lengyelországban dolgozó és biztosított külföldiek száma februártól áprilisig 670 ezerről 622 ezerre esett.

Elsősorban a bejegyzett és biztosított ukránoké csökkent, tíz százalékkal. Az ukránok esetén a foglalkoztatás visszaeséséhez hozzájárulhatott a határzár is, ami miatt nem tudtak visszamenni az éppen hazájukban levők Lengyelországba. Szakemberek szerint a mezőgazdasági betakarítással gondok lehetnek, mivel a határőrök még mindig nem mindenkit engednek át, például jó pár ukránt visszafordítottak tekintettel az Ukrajnában tomboló járványra.

Csak májusban léptek életbe olyan megoldások, amelyek például lehetővé tették a szezonmunkát a külföldieknek. Ennek köszönhetően lehetőségük volt a lengyel munkaerőpiacra lépni a megfelelő engedély birtokában. Ezt meghosszabbíthatták a szezonmunkára. Így végül február és április között csaknem 48 ezer személy tűnt el a munkaügyi statisztikából. Csehország után Lengyelországban volt a legalacsonyabb ebben az időszakban a munkanélküliség az unióban.