Az oroszok és az ukránok egymásról alkotott véleménye zuhanórepülésben van - idézte a Moscow Times az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center és az kijevi szociológiai intézet (KIIS) közös felmérésének eredményét. Az elmúlt hetekben készült közvélemény-kutatás szerint az oroszok 42 százaléka van jó vagy nagyon jó véleménnyel az ukránokról, míg az ukrán-orosz viszonylatban 49 százalék ez az arány.

Ez viszonylag magas számnak látszik, ám jelentősen elmarad a 2019 szeptemberében készült hasonló felmérést eredményétől. Akkor az oroszok 56 százalékának volt jó vagy nagyon jó véleménye az ukránokról, míg fordítva 54 százalék volt ez az arány. Ezzel megtört a 2014 utáni javuló trend - akkor az oroszok beavatkozása a Délkelet-Ukrajnában zajló polgárháborúba mélypontra taszította a két ország polgárainak viszonyát.

Nincsenek jó véleménnyel a felek egymás országáról sem. Az oroszok 31 százaléka ítélte meg negatívan Ukrajnát 2019 szeptemberében, ami mostanra 47 százalékra ugrott ez az arány. Az ukránok esetén 34 és 39 százalék ez a két szám. A Levada 1600, a KIIS 2000 fős mintán készítette a felmérést az elmúlt két hónapban.