A téli időszakra vonatkozó gázmegállapodás jegyzőkönyvét péntekre virradóra Brüsszelben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter látta el kézjegyével.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő által szombat késő este aláírt dokumentum szerint Oroszország a november 1-től március 31-éig tartó időszakban ezer köbméterenként 100 dollárral csökkenti az exportvámot az Ukrajnának szánt szállítások esetében. Ennek alapján Ukrajna ezer köbméterenként 378,22 dollárért kapja az orosz fölgázt.

Oroszország azt közölte, hogy ha Ukrajna rendezi a tavaly novemberi-decemberi 1,45 milliárd dolláros gázszámláját és előre kifizeti az év végéig leszállítandó földgáz árát, Moszkva 48 órával a pénzátutalás után újraindítja gázszállításait. Ukrajna a maga részéről ígéretet tett arra, hogy ezen felül további mintegy 1,65 milliárd dollár gáztartozást rendez az év végéig.

Ukrajna az Európába irányuló orosz gázszállítás legfontosabb tranzitországa. Az ukránok által ki nem fizetett számlák miatt Moszkva 2009 elején átmenetileg leállította az Ukrajna felé történő gáztovábbítást, azt állítva, hogy az ukránok megcsapolják a gázvezetéket, és maguknak vesznek le az Európának szánt gázból. Az orosz csapelzárás miatt több európai országban is hiány keletkezett az energiahordozóból a tél közepén.

A mostani orosz-ukrán gázárviszály idén áprilisban, a kelet-ukrajnai összecsapásokkal párhuzamosan bontakozott ki. Az oroszok drasztikus mértékű áremelést jelentettek be az Ukrajnának történő szállítás tekintetében, amit Kijev gazdasági agressziónak bélyegzett, kijelentve, hogy a megnövelt árat nem hajlandó fizetni. Moszkva arról biztosította az európai vásárlókat, hogy velük szemben teljesíteni fogja szerződéses szállítási kötelezettségeit.

Júniusban az oroszok a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt felfüggesztették a gázszállítást Ukrajnának.