Ukrán-orosz válság: újabb egy lépést tettek előre

Egy lépéssel közelebb került a pénteken hajnalban aláírt orosz-ukrán gázmegállapodás életbe léptetése azáltal, hogy az orosz miniszterelnök aláírta a Kijevnek szánt földgáz exportvámjának a csökkentéséről szóló dokumentumot.
MTI-Eco, 2014. november 2. vasárnap, 13:57

A téli időszakra vonatkozó gázmegállapodás jegyzőkönyvét péntekre virradóra Brüsszelben Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter látta el kézjegyével.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő által szombat késő este aláírt dokumentum szerint Oroszország a november 1-től március 31-éig tartó időszakban ezer köbméterenként 100 dollárral csökkenti az exportvámot az Ukrajnának szánt szállítások esetében. Ennek alapján Ukrajna ezer köbméterenként 378,22 dollárért kapja az orosz fölgázt.

Oroszország azt közölte, hogy ha Ukrajna rendezi a tavaly novemberi-decemberi 1,45 milliárd dolláros gázszámláját és előre kifizeti az év végéig leszállítandó földgáz árát, Moszkva 48 órával a pénzátutalás után újraindítja gázszállításait. Ukrajna a maga részéről ígéretet tett arra, hogy ezen felül további mintegy 1,65 milliárd dollár gáztartozást rendez az év végéig.

Ukrajna az Európába irányuló orosz gázszállítás legfontosabb tranzitországa. Az ukránok által ki nem fizetett számlák miatt Moszkva 2009 elején átmenetileg leállította az Ukrajna felé történő gáztovábbítást, azt állítva, hogy az ukránok megcsapolják a gázvezetéket, és maguknak vesznek le az Európának szánt gázból. Az orosz csapelzárás miatt több európai országban is hiány keletkezett az energiahordozóból a tél közepén.

A mostani orosz-ukrán gázárviszály idén áprilisban, a kelet-ukrajnai összecsapásokkal párhuzamosan bontakozott ki. Az oroszok drasztikus mértékű áremelést jelentettek be az Ukrajnának történő szállítás tekintetében, amit Kijev gazdasági agressziónak bélyegzett, kijelentve, hogy a megnövelt árat nem hajlandó fizetni. Moszkva arról biztosította az európai vásárlókat, hogy velük szemben teljesíteni fogja szerződéses szállítási kötelezettségeit.

Júniusban az oroszok a felgyülemlett kifizetetlen számlák miatt felfüggesztették a gázszállítást Ukrajnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

unortodox, 2014.11.03 12:08

dél tirol ...,ez legyen a minta minden soknemzetiségű országnak !!!!..és béke lesz ,fejlődés ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.11.03 10:17

Oroszország megtanulta nem jó ha az energiai vezetékei csak egy irányba mennek.Ázsiában van több lehetőség is.Tehát építeni,építtetni fog többet.
Másrészt csökkentenie kell az élelmiszer függőséget is az EU-tól.Ez is megoldható a közeljövőben.A korszerű gépek,berendezések beszerzése az ami talán nagyobb gond.Ezt csak az USA és EU-tól tudja.Japánra rászólhat az USA hogy ne szállítson.Kína még erre nem alkalmas.
Hosszabb távon az EU a vesztes,az oroszok nem felejtenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matrica, 2014.11.02 16:56

Sietniuk kell. Ukrainanak a gazra van szuksege surgosen, az oroszoknak meg minden kopejkara.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html