Ukrán válság: a magyar és lengyel államfő közös fellépést szorgalmaz

A visegrádi országok (V4) és az Európai Unió további közös fellépését szorgalmazta az ukrajnai "orosz katonai intervencióval" szemben pénteken Budapesten Áder János magyar és Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök. A két államfő erről a Sándor-palotában tartott megbeszélése után beszélt újságíróknak.
MTI, 2014. március 21. péntek, 15:43
Fotó: Napi.hu

Áder János a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) korábbi állásfoglalását idézve hangsúlyozta, "az Oroszország által végrehajtott katonai műveletek" nemcsak a nemzetközi jogot sértik, hanem veszélyes helyzetet teremtenek Európában.

Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát és Magyarországot megdöbbenti, hogy a 21. századi Európában olyan "katonai intervenció" szemtanúi lehetnek, amely ezen országokat saját korábbi negatív tapasztalataikra emlékeztetik - folytatta a magyar államfő a V4-ek által március elején aláírt nyilatkozatot idézve. Bronislaw Komorowski úgy fogalmazott, el kell venni Oroszország kedvét "a Krím annektálásához hasonló lépésektől", ehhez pedig erőteljes szankciókra van szükség.

A lengyel elnök kérdésre válaszolva elmondta: azzal, hogy Ukrajna pénteken aláírta európai uniós társulási szerződésének politikai részét, több reform kezdődhet. A legfontosabbak között említette az antikorrupciós intézkedéseket, a kis- és középvállalkozások támogatását, valamint a hatalom decentralizálását, vagyis a helyi önkormányzatok megerősítését, ami hatékonyan akadályozhatja meg a föderációs törekvéseket.

Komorowski emellett hangsúlyozta Lengyelország és Magyarország NATO-tagságának fontosságát, amely szerinte egyszerre garantálja a volt szovjet tagköztársaságok szabadságát és függetlenségét.

Áder János a találkozó részleteit kifejtve beszélt arról is, hogy három fontos gazdasági kérdés szerepelt a megbeszélésen. Elsőként a gázellátás biztosítása érdekében egy észak-déli gázvezeték befejezése, ami mérsékelheti az érintett országok energiafüggőségét. A magyar államfő tájékoztatása szerint a gázvezeték működéséhez már csak egy a szlovák és lengyel határon épülő beruházás megvalósítására van szükség.

Áder János emellett célként említette, hogy Lengyelország csatlakozhasson Csehország, Szlovákia és Magyarország tavaly egységesített villamosenergia-hálózatához. A magyar köztársasági elnök megjegyezte, korábban Románia és Bulgária is jelezte csatlakozási szándékát. Szólt továbbá arról, hogy Magyarország és Lengyelország kereskedelmi kapcsolatainak javításáért folytatja a két országot összekötő közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

Komorowski pénteken és szombaton tartózkodik Magyarországon a magyar-lengyel barátság napja alkalmából, amelynek rendezvényeit Egerben tartják szombaton. A lengyel államfő közölte, a jövő évi találkozót Katowicében ünneplik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TRIANON, 2014.03.21 16:11

Na majd felhivjak a ruszkik Jani bacsit es jol leteremtik, hogy hogy mert igy szolni. ....veszelyben lesz 10 milliard dollaros kolcson. Aztan majd jon a szektas seggnyalok bocsanatkerese.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html