A tárcánál megerősítették, hogy tanulmányozzák az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetnek (EBESZ) a válság rendezési menetrendjére vonatkozó javaslatát, amelyről a szervezet soros elnöke, Didier Burkhalter svájci külügyminiszter tájékoztatta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnököt. A külügyminisztérium szerint ez tartalmazza azoknak a javaslatoknak a többségét, amelyeket az ukrán vezetés terjesztett be az EBESZ-ben elnöklő Svájcnak.

Moszkvában közölték azt is, hogy Szergej Lavrov tárcavezető telefonon beszélt német kollégájával, s úgy vélekedett, hogy Kijev gyakorlatilag kétségessé tette az EBESZ rendezési erőfeszítéseit. Lavrov és Frank-Walter Steinmeier megvitatták, milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ne lehessen megtorpedózni az EBESZ soros elnökének javaslatait.

Lavrov francia kollégájával is tárgyalt telefonon, s arra hívta fel Laurent Fabius figyelmét hogy amennyiben a kijevi hatalom nem hagy fel azonnal a fegyveres erők alkalmazásával, a május 25-re tervezett elnökválasztásnak "nem lesz semmi értelme". Mint az orosz külügyi közlemény tudatta, Moszkvában faragatlannak tartják Arszenyij Jacenyuk ukrán ügyvivő kormányfő reagálását Vlagyimir Putyin és Didier Burkhalter EBESZ soros elnökének szerdán Moszkvában egyeztetett javaslataira.

Jacenyuk a kelet-ukrajnai Harkivban tartott, kihelyezett kormányülés végén üres fecsegésnek minősítette és az orosz államfőhöz méltatlannak nevezte Putyin nyilatkozatát, amelyben a kelet-ukrajnai szakadárokat a népszavazás elhalasztására szólította fel. Emlékeztetett arra, hogy Ukrajnában hivatalosan nem terveztek be május 11-re semmiféle népszavazást. "Ha pedig az Oroszországtól az általa támogatott terroristák és szeparatisták parancsot kaptak az elhalasztására annak, ami nincs is tervbe véve, akkor azt majd egymás között elintézik" - jegyezte meg.

Az Interfax orosz hírügynökség csütörtöki jelentése szerint Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov mindeközben nem akarta minősíteni a donyecki és luhanszki szakadárok elutasító válaszát az orosz elnök szerdai felszólítására, hogy halasszák el a függetlenségről szóló vasárnapra tervezett népszavazást. A Kreml befolyásos tisztviselője közölte, hogy egyelőre további információkra és a helyzet elemzésére van szükségük.