Ultimátumot kapott az EU a lengyelektől

Gigantikus változások következnek Európában a májusi európai parlamenti választások után, amelyen megerősödhetnek az euroszkeptikus, nacionalista pártok - véli a lengyel kormányfő, aki súlyos üzenetet küldött az Európai Bizottságnak.
Komócsin Sándor, 2019. január 2. szerda, 11:47
Fotó: Reuters

A májusi európai parlamenti választások hatalmas változásokat hoznak majd az EU brüsszeli vezetésében - mondta a Financial Timesnak (FT) adott interjújában Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Ezt arra alapozza, hogy a várakozások szerint a voksolás a nacionalista és euroszkeptikus pártok előretörését hozza majd, aminek erős hatása lesz az Európai Unióra.

Az Európai Bizottságnak és az unió többi brüsszeli intézményének nagy fogadókészséggel kell követnie, ami a tagországokban történik. A mostaninál sokkal nyitottabban kell meghallgatniuk, az európai országok szavát, különösen a kelet-közép-európai államok véleményét. Amikor más országok miniszterelnökeivel beszélek, a legtöbbjük egyetért abban, hogy komolyan meg kell újítani az európai intézményeket és folyamatokat, ám mindenki az európai választásokra vár - folytatta a lengyel kormányfő.

Nincs itt semmi látnivaló

Az elitellenes, nacionalista, radikális jobboldali pártok számos európai országban előretörnek a május 23-26-os szavazás előtt - emlékeztet az FT. Olaszországban Matteo Salvini belügyminiszter jobboldali Ligája, Franciaországban Marine Le Pen szintén szintén radikális jobboldali Nemzeti Frontja, Magyarországon Orbán Viktor kormányfő Fidesz pártja, Németországban az Alternatíva Németországnak (AfD) erősödik. A lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) szintén vezeti a közvélemény-kutatásokat.

Morawiecki teljesen hibásnak minősítette azt a felvetést, hogy Európa az autoritárius politikai rendszerek elterjedése felé tart. Sokan Lengyelországot, Magyarországot és Romániát hozzák fel példaként arra, hogy az hatalmon lévő politikai erők visszaszorítják a jog uralmának érvényesülését. A lengyel vezető szerint azonban a Brüsszelben dolgozó tisztviselők nem értik a posztkommunista országok helyzetét.

Lengyelországban például azért kellett átszabni a jogrendszert, mert így számolhatták fel a szocializmus egyik utolsó maradványát. (Az EU ezzel szemben azt kifogásolta, hogy a törvényhozás kezébe adták a bírók kinevezési jogát, amivel megszegték az hatalmi ágak szétválasztásának elvét.)

Sárga mellényesek

Minden ország vezetésének szembe kell néznie sajátos kihívásokkal. Lengyelország esetén ez az volt, hogy az elmúlt 30 évben nem változott a jogszolgáltatás rendszere. Ugyanakkor szerinte kettős mérce érvényesül Európában. Ha Lengyelországban olyan keményen lépne fel a rendőrség a tiltakozókkal szemben, ahogy azt Franciaországban tette a sárga mellényesekkel szemben, akkor Brüsszelben, Berlinben, sőt talán Párizsban is hangosan bírálnák a varsói kormányt.

Lengyelország ellen 2018-ban indították el az európai alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárást, amelynek végén az ország elvesztheti EU-s szavazási jogát, mire a lengyel kormány engedett: novemberben visszahelyezték státusukba a korábban az új szabályok alapján felmentett bírókat. Brüsszel üdvözölte a döntést, de megjegyezte, hogy az igazságügyi reform átfogó elemeivel, például az alkotmánybírósággal és a lengyel bírókat kinevező testülettel kapcsolatos aggályai nem változtak.

Nem ért egyet

Morawiecki nem ért egyet ezzel, szerinte a lengyel törvényhozás és a kormány megfelelő választ adott a kifogásokra, ezért meg kell szüntetni a velük szemben folyó fegyelmező eljárást. Az Európai Bizottságnál van a labda - fejtegette. Ha a bizottság az európai ügyek igazságos brókereként akar fellépni - és a lengyel politikus úgy érzi, hogy jelenleg nem így jár el -, akkor határozott pozitív választ kell adnia a lengyel intézkedésekre.

Ha nem szünteti meg a 7-es cikkely szerinti eljárást, az azt fogja bizonyítani, hogy az EU tisztviselői a Varsóval szembeni eljárást politikai célokból folytatják - adott egyfajta ultimátumot az unió brüsszeli vezetőségének. Ha tovább folyik az ügy, akkor a lengyel miniszterelnök szerint az lesz ennek hátterében, hogy a lengyel vezetést rossz színben feltüntető eljárást valakik érvként akarják felhasználni az európai parlamenti választások kampányában. És ez nagyon veszélyes!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2019.01.02 19:05

@terabit: @MLB2018:

Na b*+... kezdődik... :DDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

totyika, 2019.01.02 18:55

@Darabont1453: Gyermekeim! Kulturálatlan stílusú szösszenéseitek lenyűgöznek! Íme az "Y" degeneráltság. Bátrak vagytok így pofászkodni, bezzeg ha face to face lennétek, akkor a picinyke farkatokat még jobban behúznátok!-nemdebár?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.02 18:26

@MLB2018: természetesen cefre vagy, azon a néven is mórckázol :D
Meg ugye már több mint egy éve tudjuk, hogy Warlock is meg én is vagy :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2019.01.02 17:25

@Darabont1453: "Jajj nehogy azt gondold, hogy te bárkit fel tudsz idegesíteni."
Látva az idegbeteg öklendezésedet.. :D Vagy ha alapból vagy ilyen, akkor kezeltetne kellene magad.

"Az ostoba kommentjeidet két mondattal le lehet söpörni....."
Lehet, de még nem volt rá példa. :DD A vágyálmodat fogalmaztad ezzel a kis hazugsággal, móricka. :))

"Ezért nyomod ugyanazt a hülyeséget több néven."
Aztán mi a másik "nevem", móricka? Tényleg beteg vagy, már képzeteid is vannak.. :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.01.02 17:02

@MLB2018: " Aztán idegbajt ne kapj, móricka! :DD "

Jajj Móricka hát két néven nyomod a baromságaidat ???? Ha-ha-ha....jujj de megtévesztő !!!!

Na majomka, menj és egyél egy banánt. De csak 1-et, mert csak annyit érdemelsz....

Utána olvasd el még egyszer a cikket hülyegyerek, a jövőévi EU-s választásokról beszélt a Polák Miniszterelnök, ott a britek mér nem is indulnak ?..Látom elsőre nem jött át, ami benne van...Ostoba narancspapagáj.....
Persze a kisegítő iskola, ahol végeztél gondolkodni nem tanított meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html