BUX
38498

"Ultimátum Putyinnak? Na ne vicceljünk"

Senki sem beszélt, és senki sem beszélhet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel ultimátumok nyelvén - szögezte le hétfőn Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő, cáfolva azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint Angela Merkel német kancellár minapi moszkvai látogatása alkalmával ultimátumot intézett Putyinhoz.

MTI, 2015. február 9. hétfő, 13:48

"Már mindent elmondtunk a tárgyalások hangneméről. Soha senki sem beszélt, és minden igyekezete ellenére nem is tudna beszélni az elnökkel ultimátumok nyelvén" - mondta Peszkov a Govorit Moszkva rádiónak nyilatkozva. Merkel és Francois Hollande francia elnök pénteken tárgyalt Moszkvában Putyinnal az ukrán válság rendezéséről. Előzőleg a német kancellár és a francia elnök Kijevbe látogatott, ahol Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott megbeszélést.

Vasárnap a "normandiai négyek" - Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország - vezetői telefonon tárgyaltak egymással, és megállapodtak, hogy február 11-én Minszkben folytatják egyeztetéseiket.

Az RBK televízió a The Wall Street Journalra hivatkozva azt jelentette, hogy Merkel kancellár ultimátumot adott Putyin elnöknek. Az amerikai lap szerint Merkel állítólag orosz vállalatokat sújtó újabb szankciókat, illetve a számlabefagyasztással sújtott személyek névsorának kibővítését helyezte kilátásba, ha Moszkva a minszki találkozón nem fogadja el az új rendezési tervet. A büntetőintézkedések a hadiipart és esetleg a pénzügyi szektort érintenék.

Merkel, aki nyilvánosan ellenzi a Kijev részére történő fegyverszállítást, a lap szerint magánbeszélgetésben azt is kijelentette Putyinnak, hogy a béketerv elutasítása esetén Németország nem fogja akadályozni a halált okozó fegyverek Ukrajna részére történő szállítására vonatkozó amerikai terveket. Amerikai illetékesek tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök Angela Merkellel tartandó találkozójáig vár a fegyverszállításra vonatkozó döntés meghozatalával.

A BBC értesülése szerint Angela Merkel hétfőn tárgyal Washingtonban az amerikai elnökkel, és a megbeszélése egyik legfontosabb témája az ukrajnai válság rendezése lesz.