Ultimátumot adhat az EU Orbánnak - ez bizony nagyon fájna

Megelégelte az EU, hogy a lengyel és a magyar kormány nem hajlandó végrehajtani a közösen elfogadott bevándorláspolitikából rá háruló legnehezebb feladatot: meghatározott számú menekült befogadását. Állítólag ultimátumot készülnek adni a két ország vezetésének.
Komócsin Sándor, 2017. április 4. kedd, 11:19
Fotó: MTI/EPA

Brüsszel világossá fogja tenni a budapesti és a varsói kormánynak, hogy vagy befogadják azokat a menekülteket, akiknek a közösen elfogadott kvóták alapján otthont kellene adniuk, amíg elbírálják ügyüket, vagy kőkemény büntetésekre számíthatnak - írja a brit express.co.uk. A sajtóorgánum kiszivárogtatott információra hivatkozik.

Mindkét ország figyelmen kívül hagyta azt az uniós ajánlást, amely szerint a már az EU területén lévő 160 ezer bevándorlót szét kell osztani az uniós tagállamok között. Ezzel osztanák meg az ügyeik kezelésével kapcsolatos terheket az európai államok között - emlékeztetett az internetes portál.

Szívóznak

Lengyelország figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság bírálatát azzal kapcsolatban, hogy miként vesz részt a bevándorlási válság kezelésében. Beata Szydlo miniszterelnök az elmúlt napokban ismételten a kétsebességes EU terve miatt ostorozta az uniót. Ez az elképzelés lehetővé tenné, hogy az államközösség erősebb országai gyorsabban fejlődjenek, mint a fejletlenebbek.

Magyarország kormánya számtalanszor visszautasította, hogy további tagállami hatáskörök kerüljenek az unió brüsszeli központjához. Orbán Viktor az ország euroszkeptikus miniszterelnöke lezáratta az déli határokat a bevándorlási válság 2015-üs csúcspontján.

Döntés lesz hamarosan

A két ország vezetőségének most el kell döntenie, hogy fenn akarják-e tartani bevándorlóellenes propagandájukat akkor is, ha ezzel veszélyeztetik Lengyelország és Magyarország EU-tagságát vagy sem - idézi a brit hírportál a Times diplomáciai forrásra hivatkozó információját.

Az informátor szerint a két államnak választania kell, hogy az európai rendszer része kíván-e maradni vagy sem. Nem lehet zsarolni az EU-t, a közösségi tagságnak ára van. Az információ kiszivárogtatása összefüggésben van azzal, hogy az Európai Bizottság hamarosan dönt a bevándorlási kvóták jogszerűségéről.

Nincs tovább

A még az év vége előtt várható határozat a várakozások szerint jogosnak ítéli majd meg az osztozkodás rendszerét. A Times informátora szerint Európában abban bíznak, hogy ez lesz a döntés, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak be kell fogadnia a kvótájuknak megfelelő menekülteket.

Ha nem ezt teszik, akkor szembe kell nézniük ennek pénzügyi és politikai következményeivel. Nem folytathatják tovább az egy lépést előre, két lépést hátra politikáját. Nagyon kemények leszünk ebben az ügyben - tette hozzá az információforrás.

Háromféle hozzáállás

Az EU bevándorlási kvótáit sokan bírálják, mondván: nem hatékony. Több uniós tagország - köztük Csehország és Szlovákia - újra meg akarja vitatni az ügyet az uniós tagállamokkal. Lengyelország és Magyarország határozottan elutasítja a kvótákat.

Franciaország, Németország és Olaszország viszont állandó kvótarendszert akar ahelyett a rendkívüli intézkedés helyett, amelyet a már itt rekedt menekültek ügyének kezelésére hoztak létre. Ez a tartós megoldás magában foglalna bírságokat és egyéb szankciókat azok ellen az országok ellen, amelyek nem vállalják a rájuk háruló terheket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix2, 2017.04.07 10:02

@pastorius:
Te mit olvasol?
444-et? Gratulálok hozzá!
Egyébként szívesen idéznék a 444.hu-ról is de ott Orbánon kívül nincs más hír.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.07 09:43

@krix2: de azért gratulálok, hogy te a 888.hu-t olvasod, onnan szerzel információt..habony árpi hírei valóban autentikusak :)
meg hát a stílusa is klassz, megfelelően mélyen van..
úgy általában nem is lehet újságírásnak nevezni, ami ott megy (és sajna még elég sok helyen...olyan, mintha a régi KB írná a cikkeket...az újságíró etikáról meg még nem is hallottak..ugyan ez a díszes társaság épp a morál megmaradt maradékát szándékszik kiülni ebből a jobb sorsra érdemes országból..de hát szinte mindig silány emberek vezették ezt az országot, most sem kivétel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.07 09:39

@pastorius:
s ezutána döntés utána szlovákok és a magyarok bírósághoz fordultak, mivel úgy értelmezik, hogy nem volt jogszerű a döntés (szerintünk nem elég a minősített többségi döntés)
ennyike..ha már így érted..
mégeccer, nem befogadni kötelező őket, hanem elbírálni kérelmüket, addig persze itt lennének....1193 emberkét..
szerintem "valahogy kibírnánk..szerinetm ennek az országnak ennél sokkal, de sokkal komolyab gondjai vannak...amivel persze szinte nem is foglalkozunk (úgy általában az országgal nem foglalkozunk, pedig közben szép csendben szétrohad..de hát elég sokaknak elvonja (inkább elvonják) a figyelmét ezekről a problémákről..az évek és életek pedig csak telnek, múlnak (mivel mára már vannak napok, amikor egy menekült sem jön (de van amikor műár 8 is...hú)..újabb ellenséget kellett találni (mára már nem könnyű feladat, hiszen Mo.talán csak a csecsemők nem lettek azok...most majd a civilekről marjuk egymást, mint a kutyák a gumicsontot...
a lényeg, hogy közben az ország nem megy sehova (persze még ez sem igaz, mert időutazáson részt veszünk)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.04.07 09:30

@krix2:
azért jól látszik, már megbocsáss, hogy az egészet nem is érted..de kardot rántasz
ti. két dologtól beszélsz
1. az idézett cikk a kvótanépszavazás kapcsán íródott..és arról próbál tájékoztatni, hogy NINCS állandó kötelező kvóta
2. amiről szó van ez egy egyszeri megállapodás, de legyen (minősített) döntés..hogy tehermentesítsék Olaszországot, Görögországot és na melyiket még? Magyarországot (nálunk 54 ezres levitendő menekültet állapítottak meg, de ezt mi visszautasítottuk..) szóval azokat az országokat, ahol leginkább megjelennek a menekültek (pl.földrajzi adottságaik miatt)
mindenféle számításokkal (pl. egy ország erőforrásai, mint GDP) vmilyen számok jöttek ki..ránk 1193 (ha jól emlékszem) már ellenőrzött menekült ELBÍRÁLÁSA jutna ..helyben,a tárgyaláson senki nem mondta, hogy egyetlen menekült kérelmét sem akarja elbírálni...de az igaz, hogy mi, románok, csehek..és szlovákok ( lengyelek megszavazták) nem szavaztuk meg, de bőven megvolt a minősített többség
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.04.07 08:39

https://888.hu/article-az-automatizalas-miatt-az-emberi-munkahelyek-kozel-50-szazaleka-megszunhet-a-kozeljovoben

Vajon miért kell a sok írástudatlan semmirekellő ha rövidesen jól képzett európaiak tömegei lesznek munka nélkül?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html