Brüsszel világossá fogja tenni a budapesti és a varsói kormánynak, hogy vagy befogadják azokat a menekülteket, akiknek a közösen elfogadott kvóták alapján otthont kellene adniuk, amíg elbírálják ügyüket, vagy kőkemény büntetésekre számíthatnak - írja a brit express.co.uk. A sajtóorgánum kiszivárogtatott információra hivatkozik.

Mindkét ország figyelmen kívül hagyta azt az uniós ajánlást, amely szerint a már az EU területén lévő 160 ezer bevándorlót szét kell osztani az uniós tagállamok között. Ezzel osztanák meg az ügyeik kezelésével kapcsolatos terheket az európai államok között - emlékeztetett az internetes portál.

Szívóznak

Lengyelország figyelmen kívül hagyta az Európai Bizottság bírálatát azzal kapcsolatban, hogy miként vesz részt a bevándorlási válság kezelésében. Beata Szydlo miniszterelnök az elmúlt napokban ismételten a kétsebességes EU terve miatt ostorozta az uniót. Ez az elképzelés lehetővé tenné, hogy az államközösség erősebb országai gyorsabban fejlődjenek, mint a fejletlenebbek.

Magyarország kormánya számtalanszor visszautasította, hogy további tagállami hatáskörök kerüljenek az unió brüsszeli központjához. Orbán Viktor az ország euroszkeptikus miniszterelnöke lezáratta az déli határokat a bevándorlási válság 2015-üs csúcspontján.

Döntés lesz hamarosan

A két ország vezetőségének most el kell döntenie, hogy fenn akarják-e tartani bevándorlóellenes propagandájukat akkor is, ha ezzel veszélyeztetik Lengyelország és Magyarország EU-tagságát vagy sem - idézi a brit hírportál a Times diplomáciai forrásra hivatkozó információját.

Az informátor szerint a két államnak választania kell, hogy az európai rendszer része kíván-e maradni vagy sem. Nem lehet zsarolni az EU-t, a közösségi tagságnak ára van. Az információ kiszivárogtatása összefüggésben van azzal, hogy az Európai Bizottság hamarosan dönt a bevándorlási kvóták jogszerűségéről.

Nincs tovább

A még az év vége előtt várható határozat a várakozások szerint jogosnak ítéli majd meg az osztozkodás rendszerét. A Times informátora szerint Európában abban bíznak, hogy ez lesz a döntés, ezért Lengyelországnak és Magyarországnak be kell fogadnia a kvótájuknak megfelelő menekülteket.

Ha nem ezt teszik, akkor szembe kell nézniük ennek pénzügyi és politikai következményeivel. Nem folytathatják tovább az egy lépést előre, két lépést hátra politikáját. Nagyon kemények leszünk ebben az ügyben - tette hozzá az információforrás.

Háromféle hozzáállás

Az EU bevándorlási kvótáit sokan bírálják, mondván: nem hatékony. Több uniós tagország - köztük Csehország és Szlovákia - újra meg akarja vitatni az ügyet az uniós tagállamokkal. Lengyelország és Magyarország határozottan elutasítja a kvótákat.

Franciaország, Németország és Olaszország viszont állandó kvótarendszert akar ahelyett a rendkívüli intézkedés helyett, amelyet a már itt rekedt menekültek ügyének kezelésére hoztak létre. Ez a tartós megoldás magában foglalna bírságokat és egyéb szankciókat azok ellen az országok ellen, amelyek nem vállalják a rájuk háruló terheket.