Uniós segítség Boszniának a migránsválság kezeléséhez

Az Európai Bizottság újabb, tízmillió eurót hagyott jóvá Bosznia-Hercegovina számára azért, hogy hatékonyabban tudja kezelni a migránsválság miatt kialakult helyzetet az országban - közölte az EU boszniai küldöttsége.
Domokos Erika, 2019. augusztus 19. hétfő, 20:42
Fotó: Pixabay - A kép illusztráció.

2018 óta az EU így összesen 34 millió euróval támogatta a nyugat-balkáni országot - írta az MTI.

A pénzt ideiglenes befogadóközpontok felállítására, valamint a migránsok alapvető szükségleteinek ellátására fordítják majd.

A tájékoztatás szerint Brüsszel a jövőben is megad minden támogatást Szarajevónak annak érdekében, hogy azonosítsa, regisztrálja és útba igazítsa a harmadik országból érkezőket, illetve hogy hatékonyan léphessen fel az embercsempészet és emberkereskedelem, illetve más illegális határátlépést érintő kérdésekben.

A hivatalos adatok szerint 2018 januárja óta mintegy 36 ezer illegális bevándorló érkezett Bosznia-Hercegovinába, és jelenleg mintegy 7400-an tartózkodnak az országban. Közülük több mint négyezren olyan ideiglenesen felállított befogadóközpontokban vannak, amelyek az EU támogatásával működnek.

A 2015-ös migránsválság idején a Közel-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók elkerülték Bosznia-Hercegovinát, az utóbbi években azonban jelentősen megnőtt a hegyi útvonalat választó migránsok száma. Ennek egyik oka, hogy Magyarország műszaki határzárral védi határait, és egyre több ország szigorított a határvédelmén, így a migránsoknak újabb útvonalakat kell keresniük egyre barátságtalanabb természeti adottságok között - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK