Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat azt közölte, hogy januárban a 17 tagú euróövezetben 2 százalék volt az éves szintű infláció a decemberi 2,2 százalékot követően. Ezzel az infláció gyakorlatilag elérte az Európai Központi Bank árstabilitási célját. Utoljára 2010 novemberben mértek ennél alacsonyabb inflációt az euróövezetben, 1,9 százalékot. Egy éve januárban az éves infláció 2,7 százalék volt, míg januárban 1 százalék volt a havi árcsökkenés az euróövezetben.

A 27 tagú Európai Unióban a januári éves infláció 2,1 százalék volt a decemberi 2,3 százalék után, egy éve januárban 2,9 százalékos inflációt jegyeztek fel - ugyancsak az Eurostat csütörtökön közölt végleges adata szerint. Januárban 0,8 százalék árcsökkenés volt havi összevetésben az Európai Unióban.

A legalacsonyabb éves összevetésű infláció az unióban Görögországban (0,0 százalék), Portugáliában (0,4 százalék) és Lettországban (0,6 százalék) volt januárban, míg a legmagasabb Romániában (5,1 százalék), Észtországban (3,7 százalék), Magyarországon (3,7) és Hollandiában (3,2 százalék).

A legalacsonyabb 12 havi átlagos infláció Görögországban és Svédországban volt, mindét országban egyaránt 0,9 százalék, miközben a legmagasabb Magyarországon (5,4 százalék), Észtországban (4,1 százalék), valamint 3,6 százalékkal Romániában és Szlovákiában.