Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CTK emlékeztetett: Lázár János pénteken Budapesten azt nyilatkozta, hogy az EU nyolc közép-európai tagállama támogatni fogja a befizetések növelését a közös költségvetésbe. A cseh pénzügyminisztérium ugyanakkor hétfőn azt állította, hogy a befizetések növelésének automatikus támogatása a budapesti tanácskozáson nem hangzott el mind a nyolc részt vevő ország részéről.

Lázár János a V4-es országok és a térség további négy uniós tagországainak képviselői, valamint Günther Oettinger, az Európai Bizottság költségvetésért és emberi forrásokért felelős biztosának pénteki budapesti tárgyalását követően elmondta, a nyolc ország képviselői egyetértettek abban, hogy szükség lehet uniós befizetéseik növelésére, és nem zárkóztak el attól, hogy a bruttó nemzeti jövedelemmel (GNI) arányos befizetéseiket 1,1 százalékra növeljék - írta az MTI.

A pénzügyi tárca leszögezte: Prága Csehországnak az EU 2020 utáni költségvetéséhez elfogadott hivatalos cseh kormányzati álláspontjából indul ki. "Hogy Csehország valóban támogatni fogja-e az EU nagyobb költségvetését, az ennek a költségvetésnek a struktúrájától függ" - idézte a hírügynökség a minisztérium álláspontját.

A CTK rámutatott: Bulgária már néhány órával később cáfolta, hogy ilyen kötelezettséget vállalt volna magára.

"Értesüléseink szerint a V4-ek és további négy ország február 2-i tanácskozásán Budapesten nem minden résztvevő részéről hangzott el az EU költségvetése növelésének automatikus támogatása. Általában véve ezek az országok ezt a jövőbeni lehetőséget nem utasítják el, készek erről vitázni" - nyilatkozta Jakub Vintrlík, a cseh pénzügyi tárca sajtóosztályának munkatársa a cseh hírügynökségnek.

Andrej Babis ügyvezető cseh miniszterelnök egy hete Brüsszelben újságírókkal beszélgetve szkeptikusan nyilatkozott a költségvetési befizetések növeléséről. A kormányfő úgy vélte: a jelenlegi gazdasági növekedés következtében a befizetések százalékos növelése nélkül is magasabb lesz a befizetések értéke.

"Sem Csehország, sem a cseh pénzügyminisztérium nem támogatja automatikusan az EU költségvetésének a növelését, s ezzel nem támogatjuk a cseh befizetések automatikus növelését sem" - szögezte le a cseh pénzügyi tárca sajtóosztályának képviselője.

Képünk forrása: Pixabay